La Inspecció de Treball de Catalunya ha revelat avui que la química IQOXE, on es va produir una explosió que ha matat tres persones, ha rebut en els últims anys 4 sancions, d'entre 2.000 i els 8.000 euros, per incompliments de normativa, i ha avançat una investigació a fons de l'accident.

El conseller de Treball de la Generalitat, Chakir el Homrani, ha assegurat que la Inspecció de Treball anirà "fins al fons per aclarir les causes i les responsabilitats d'un accident molt greu", que de moment ha causat tres morts i set ferits.

El Homrani ha precisat que dels quatre expedients que van culminar en sanció, un es va imposar per incompliment de condicions de treball i les altres tres per incompliments en matèria de salut i seguretat laboral.

En una atenció als mitjans després de la signatura del conveni de sector de transport de mercaderies i logística de la província de Barcelona, el conseller ha explicat que la inspecció de guàrdia ja es va presentar abans-d'ahir a l'entorn de les instal·lacions d'IQOXE, situades a la Canonja (Tarragonès), per intentar aclarir els fets, però que no va poder accedir perquè primer hauran d'acabar el seu treball els cossos de seguretat i de bombers.

El conseller ha donat per fet que la investigació de la Inspecció de Treball serà "llarga" i "complexa", per l'estat de les instal·lacions d'aquesta planta química, però que un cop es comenci a actuar "pensem anar fins al fons", ha remarcat.

I és que, segons el parer del conseller, és "absolutament necessari, i més en un cas en què hi ha hagut morts", que hi hagi conclusions "clares" i que es coneguin les responsabilitats en què hagi pogut incórrer l'empresa.

Preguntat per què sancions pot rebre aquesta empresa, ha assegurat que "poden variar molt", però que les sancions poden ser "molt greus" en el cas de morts per incompliment de la normativa de riscos laborals, i ha comentat que ja s'ha mobilitzat a inspectors especialistes en espais confinats i que han patit explosions.

Millora d'un dels ferits

El treballador d'IQOXE que va ser traslladat ahir des de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona al de la Vall d'Hebron de Barcelona ha experimentat una lleugera millora i està menys greu, han informat avui dijous a EFE fonts de aquest últim centre sanitari.

A l'Hospital Vall d'Hebron es troba ingressat també un altre treballador de l'empresa petroquímica de Tarragona en què es va registrar el passat dimarts una explosió i que segueix en estat molt greu, han afegit les mateixes fonts.

Aquestes dues persones són les úniques ferides en l'explosió que romanen ingressades en un centre sanitari del total de set ferits en aquest succés, ja que ahir van ser també donats d'alta altres dos ferits que estaven a l'Hospital Sant Joan de Reus (Baix Camp).