Una oferta de treball publicada al Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC), organisme adscrit a la Generalitat, busca a una treballadora de la llar i les cures en règim intern que no tingui fills i a la que ofereixen tan sols dos dies de descans al mes i un sou de 500 euros.

En l'oferta, recollida per Europa Press, s'exigeix ??com a requisits per a la sol·licitant d'aquesta plaça tenir la seva situació regularitzada i una edat compresa entre els 30 i els 38 anys, i comptar amb una llicenciatura o enginyeria, així com experiència en cuidar persones grans.

"Empleada de la llar interna, amb descans de dos dies al mes, experiència en atenció a la gent gran, salari de 500 euros a l'mes, edat entre 30 i 38 anys, papers de residència en regla, no tenir fills, tenir experiència en alimentació per majors, atenció de neteja de la llar, carnet de conduir, i bon caràcter", consta en el detall de les funcions de treball exigides.

A la dona -perquè es demana a una treballadora i no a un ocupador que es postuli per a aquest lloc a Castelldefels (Barcelona) se li ofereix un contracte laboral indefinit amb jornada intensiva -Viurà al domicili de qui requereixi els seus serveis com internacionals, i amb la previsió que duri un any.

El sector de la feina de la llar i les cures està molt feminitzat i en ell predominen les persones migrades, moltes vegades en situació irregular, i les seves treballadores es troben en una situació de vulnerabilitat i desprotecció, segons adverteixen diversos sindicats i associacions com Libèl·lules.

Anunci retirat

Fonts de l'SOC han explicat a Europa Press que l'oferta s'ha retirat al llarg del matí d'aquest divendres, i ho han fet després de requerir tres vegades a l'empresa que ho fes i que aquesta fes cas omís.

No obstant això, l'oferta encara estava en línia la tarda d'aquest divendres, segons ha pogut comprovar Europa Press, i, com a mínim, una persona s'ha interessat per ella i s'ha inscrit.

El SOC depèn de la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat i és l'organisme que té assignades les competències de l'administració catalana en matèria d'ocupació.

Posa a disposició de "totes les empreses i persones que ho desitgin" al portal Feina Activa, en el qual s'ha penjat aquesta oferta, amb la intenció de mitjançar en el mercat laboral de manera lliure i gratuïta, segons es pot llegir a la seva pàgina web.

Les citades fonts del SOC han sostingut que empreses i autònoms poden registrar ofertes de treball al portal, però que després són revisades i es retiren les que no són adequades, situació que han remarcat que passa molt poques vegades.

El SOC treu "en un màxim de dos dies, com a molt tres (dies)" les ofertes fraudulentes, però, en el cas de l'esmentada oferta de la treballadora de la llar i les cures, l'oferta es va publicar el passat divendres 10 de gener.

Els objectius del portal Feina Activa són els de "facilitar" a la ciutadania la recerca i l'accés a les ofertes de treball, i a les empreses i els autònoms la selecció dels treballadors, i agilitzar el procés d'interrelació entre l'oferta i la demanda laboral, explica a la web.

També vol oferir la possibilitat de trobar en un mateix espai les ofertes del sector privat i les del públic, i centralitzar les ofertes de treball que es publiquen en diferents fonts en un únic espai.

Les companyies que utilitzen el portal Feina Activa poden registrar les seves ofertes sense cap cost, consultar els currículums dels ciutadans que hagin acceptat que la seva informació sigui d'accés públic al portal, i seleccionar els perfils que més els interessin i convidar-los a participar en el procés de selecció.

"Explotació"

La membre de l'associació Libèl·lules Isabel Valle ha criticat que l'oferta publicada al SOC "demostra públicament que es desconeix la normativa del sector i evidencia com hi ha explotació" cap a les treballadores de la llar i les cures.

En declaracions a Europa Press, la Vall, que forma part una entitat que defensa a dones bolivianes, ha retret que "en quina altra feina es demana a les empleades que tinguin bon caràcter i que no tinguin fills", i ha emfatitzat que és un altre exemple de discriminació cap a aquestes treballadores.

També ha censurat que es doni "per fet" que es presentaran dones migrades a l'oferta, tenint en compte que un requisit és que tinguin la seva situació regularitzada, el que ha assenyalat com una altra discriminació més.

"El més greu de l'assumpte és que això surti en una pàgina oficial d'una administració pública, i que no hagi passat filtres que regulin els drets de les treballadores de la llar", ha conclòs la Vall.