Els Mossos d'Esquadra es van negar a cedir les dades d'encausats per frau fiscal i de registres d'hotels i apartaments de Catalunya que els va requerir el Departament d'Economia, segons ha revelat aquest dimarts el major de la policia catalana Josep Lluís Trapero.

En la seva declaració davant l'Audiència Nacional, a preguntes de la Fiscalia, Trapero ha donat explicacions d'una reunió que responsables del Departament d'Economia, dirigit llavors per Oriol Junqueras, van mantenir el juliol del 2017 amb comandaments dels Mossos per tractar de les "competències plenes" de la Generalitat en seguretat i de control de duanes.

Segons Trapero, la conselleria de Junqueras pretenia que els Mossos els facilitessin una còpia de la base de gestió d'hotels i apartaments, amb la identitat dels hostes inscrits, amb la intenció de disposar d'informació de tipus fiscal sobre els mateixos per esbrinar si pagaven impostos a la Generalitat.

"Ens neguem", ha asseverat Trapero, que ha revelat que compartia la seva mateixa opinió el llavors director dels Mossos d'Esquadra Albert Batlle; "Em sembla una barbaritat", ha afegit.

La segona de les peticions que Economia va plantejar a la policia catalana era disposar d'informació sobre persones encausades per frau fiscal a Catalunya: "A aquestes reunions vaig anar jo i vam dir que no, que les porta l'autoritat judicial i que no tenien per què tenir aquesta informació, i que si tenien interès ho sol·licitessin a l'autoritat judicial".

Quan la cúpula dels Mossos va ser convocada, mitjançant l'exsecretari general Cèsar Puig, a la reunió del 31 de juliol del 2017 s'hi va enviar el cap d'investigació criminal i el de l'àrea de blanqueig i estafes, pensant que la intenció d'Economia era tornar a plantejar la cessió de les dades fiscals i hoteleres, segons ha exposat Trapero.

"La sorpresa és quan van i em comenten després que s'han quedat a quadres", segons el major, que ha revelat que "el primer que va fer" Cèsar Puig -també jutjat per rebelió- és demanar-li "disculpes".

Com ja va fer al llarg de la seva declaració d'aquest dilluns, el major ha afirmat no tenir "ni idea" de quins eren els plans estratègics de la Generalitat cap a la independència perquè ningú se'ls ha "comunicat" mai.