L'alcaldessa Ada Colau va anunciar que 10 dels carrers amb més trànsit de Barcelona estaran tancats a la circulació el primer cap de setmana de cada mes per obrir-los a la ciutadania i que acullin activitats. La mesura ja s'ha experimentat amb èxit a Gran de Gràcia, i Colau va assegurar que al febrer s'hi sumaran Via Laietana i Creu Coberta, i carretera de Sants i Aragó ho faran al març.

«A Barcelona tenim grans autopistes urbanes que no és normal tenir a la ciutat», va explicar l'alcaldessa, que va destacar que aquesta experiència permetrà «experimentar» com pot ser «el dia a dia» quan la mobilitat estigui preparada per prohibir el cotxe. La mesura es desenvoluparà a partir de febrer amb un ritme d'incorporació de dos carrers al mes i, segons fonts municipals, el tall no durarà tot el cap de setmana, sinó el dissabte a la tarda o diumenge al matí.

En un altre ordre de coses, la comissió de Presidència de l'Ajuntament de Barcelona va aprovar una proposició del grup municipal de Barcelona pel Canvi que lidera Manuel Valls en la qual insta el govern de l'alcaldessa Ada Colau a establir les bases d'una nova etapa de relacions institucionals amb el Govern espanyol «guiades per l'objectiu del colideratge de la ciutat a l'Estat amb els recursos i projectes necessaris».

JxCat hi vota en contra

La iniciativa va sortir endavant amb el suport dels dos grups de govern municipal, Barcelona en Comú i PSC, a més dels regidors de Ciutadans i PP. Esquerra Republicana es va abstenir i Junts per Catalunya va votar-hi en contra.

El text aprovat advoca perquè la capital catalana disposi dels «recursos i els projectes necessaris» per aconseguir aquesta condició de colíder amb Madrid, i reclama que aquesta nova etapa de relacions institucionals hauria d'estar presidida pels «principis de lleialtat, confiança i responsabilitat» amb la finalitat de «perseguir exclusivament el benefici de Barcelona i els barcelonins, amb la premissa que el que és bo per a Barcelona és bo per a Espanya i per a Catalunya».

Comissió mixta

El text que va ser aprovat proposa la creació d'una comissió mixta permanent Govern-Ajuntament que treballi en una agenda en la qual tinguin un lloc reservat «les polítiques de seguretat, habitatge, emergència climàtica, infraestructures, promoció econòmica i cultura».