La junta de tractament de la presó de Lledoners ha proposat concedir un nou permís de 72 hores al president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que se sumaria a la sortida de dos dies que va gaudir la setmana passada.

Segons ha informat el Departament de Justícia, el permís proposat pel centre penitenciari ha de ser ratificat pel jutjat de vigilància penitenciària, en superar les 48 hores.

Cuixart va gaudir entre dijous i dissabte de la setmana passada d'un primer permís de sortida, de 48 hores, que va autoritzar el Departament de Justícia i a què tenia dret després d'haver complert a la presó una quarta part de la condemna de nou anys que li va imposar el Suprem pel seu paper en el procés.

També a l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez, condemnat a la mateixa pena, se li ha concedit un permís de 48 hores, que el reclús ha preferit no gaudir encara per motius d'agenda familiar.

Així mateix, la junta de tractament de Lledoners ha proposat un altre permís de 72 hores per a Sànchez, que, com en el cas de Cuixart, està a l'espera de ser validat pel jutjat de vigilància penitenciària.

Els Jordis són els primers dels nou líders independentistes a la presó als quals la Generalitat ha concedit permisos penitenciaris: Oriol Junqueras, condemnat a 13 anys, podrà accedir-hi a partir del 30 de gener del 2021, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa el 16 de febrer del 2021, Carme Forcadell el 2 de febrer del 2021, Joaquim Forn el 16 de juny del 2020 i Josep Rull el 2 d'octubre del 2020.

No obstant això, tots podrien aconseguir aviat sortides diürnes de presó -fins i tot a diari-, mitjançant l'aplicació d'articles del reglament penitenciari, com el 100.2 o el 117, que permeten flexibilitzar el segon grau en què el Departament de Justícia va resoldre classificar-los.