La Fiscalia Anticorrupció ha sol·licitat al titular del jutjat central d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, José de la Mata, que engegui els tràmits per investigar un presumpte delicte de suborn impropi del sindíc de greuges, Rafael Ribó, que va viatjar amb la seva filla a la final de la Lliga de Campions a Berlín el 2015 gràcies a un empresari imputat en el cas 3%. En l'escrit, avançat per El Periódico, Anticorrupció detalla que el juny del 2015 l'empresari Jordi Soler «va decidir convidar diverses personalitats de l'àmbit de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) o d'institucions públiques» catalanes a la final de Berlín. Entre elles hi havia el convergent Ramon Camp, qui, després de rebre un correu electrònic de Soler amb indicacions per quedar a l'Aeroport de Barcelona, va contestar per «introduir» aquests dos convidats nous, tal com recull l'intercanvi de missatges que va trobar la Guàrdia Civil al mòbil de l'empresari.

«En Rafael (Ribó) té una entrada provinent del Barcelona i em pregunta si hi ha plaça per a la seva filla», deia el missatge de Camp. «Oki. Ara ja som 14 i 14», va contestar l'empresari, que a continuació va demanar les dades dels viatgers. El viatge, en el qual van participar Ribó i la seva filla com consta en la llista de passatgers que ha facilitat la Guàrdia Civil a través de la companyia aèria, incloïa el lloguer d'un avió i d'una furgoneta per als desplaçaments a Berlín.

Un viatge de 39.300 euros

Segons els investigadors, va tenir un cost total de 39.300 euros i es va facturar a nom d'Electromecànica Soler, Grup Soler Constructora i Soler Global Service, tres empreses de Jordi Soler sospitoses d'encobrir suborns a Convergència a canvi d'obra pública.

Anticorrupció apunta, a més, que segons els missatges del mòbil de Soler, el viatge per assistir al Barça-Juventus no tenia «una naturalesa social ni amistosa». El dia del partit va escriure a un contacte identificat com Josep Antoni Colomer: «Ara soc a Berlín. No ho diguis a ningú. Ja t'ho explicaré. Viatge 'comercial'», deia.

Per a la Fiscalia Anticorrupció, aquesta conducta de Ribó podria suposar la comissió d'un delicte de «suborn impropi» de l'article 422 del Codi Penal, que sanciona el càrrec públic que simplement accepta un regal lliurat en consideració a la seva posició, perquè el síndic de greuges «no té relació d'amistat o afecte amb Soler» i «no només accepta ser convidat sinó que pren la iniciativa per obtenir un benefici i sol·licitar expressament que també convidi la seva filla».

«Cost afegit»

A més, «dins de les funcions i activitats que realitza Soler cap té relació directa amb convidar persones a viatjar a veure un partit futbol, és a dir, el pagament del viatge suposa un cost afegit a la seva activitat empresarial».

Paral·lelament, el jutge del cas 3%, José de la Mata, va citar Soler com a investigat per al proper divendres, dia per al qual el magistrat de l'Audiència Nacional va citar també com a testimonis una secretària de Soler, Eva Brea; i Camp. En un altre acte, acorda així mateix traslladar les actuacions al síndic abans de decidir si, tal com ha proposat la Fiscalia Anticorrupció, remet aquests fets al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en estar Rafael Ribó aforat pel seu càrrec.

Les opcions de l'aforat

Abans de fer aquest pas, De la Mata explica que, segons la doctrina del Suprem, «procedeix precisar els indicis» que podeien donar suport a la imputació que reclama el fiscal i per això recorda que hi ha l'obligació de donar l'oportunitat a l'aforat de personar-se en la causa, prendre coneixement de les actuacions, declarar voluntàriament com a persona investigada, aportar documents, proposar proves i participar en les diligències. Per això li trasllada fonamentalment els dos informes de la Guàrdia Civil en què s'ha basat la Fiscalia per demanar la seva imputació.