18.09 h

La Junta de Portaveus ajorna el ple del Parlament enmig de les discrepàncies entre JxCat i ERC per la situació de Torra

La Junta de Portaveus ha decidit aquest dilluns a la tarda que ajorna el ple del Parlament fins a la setmana que ve. El punt de l'ordre del dia que queda pendent és el debat general de corrupció impulsat per Cs. JxCat, Cs, PSC-Units i comuns han demanat que no continués avui la sessió plenària que ha estat molt accidentada després que el president de la Generalitat, Quim Torra, hagi deixat de ser diputat. En canvi, ERC, CUP i PPC eren favorables de continuar amb el ple del Parlament. El grup que lidera Lorena Roldán creu era millor que el debat de corrupció es faci un altre dia per tal que no quedi tapat per "l'espectacle" d'avui al Parlament. Així doncs, la setmana que ve es farà tant el debat com les votacions de les propostes de resolució.

17.58 h

Unes 300 persones es concentren a les portes del Parlament per donar suport a Torra

Unes 300 persones es concentren aquest dilluns a la tarda a les portes del Parlament de Catalunya per donar suport al president de la Generalitat, Quim Torra, després que la Mesa hagi decidit acatar l'ordre de la Junta Electoral Central (JEC) i retirar-li l'acta de diputat, malgrat que la inhabilitació per desobediència sentenciada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya continua sense ser ferma pendent del recurs davant del Tribunal Suprem. Els manifestants no poden acostar-se a l'edifici de la cambra catalana pel cordó de Mossos d'Esquadra i de tanques de seguretat que els en separen. Hi ha hagut alguna escena de tensió que de moment no ha anat a més.

17.53 h

El Ple rebutja el pressupost del Parlament per primera vegada des del restabliment de la cambra el 1980

El Ple del Parlament ha rebutjat aquest dilluns el pressupost del Parlament. La proposta no ha rebut cap vot favorable i n'ha tingut 16 de negatius i 82 abstencions i 4 diputats que no han votat. És la primera vegada que passa aquest fet des del restabliment de la cambra el 1980. Cap diputat ha presentat els números. Marta Ribas de Catalunya en Comú Podem, ha criticat que es vulgui pujar els sous als diputats i diputades. Maria Sirvent, de la CUP, ha afegit que els sous ja eren "excessius" abans dels nous pressupostos. Santi Rodríguez, del PP ha dit que aquests pressupostos intenten traslladar al ple una "picabaralla autodestructiva" d'ERC i JxCat. Els diputats de JxCat no han votat en motiu de la retirada de l'escó a Torra. També s'han tombat els comptes del Síndic de greuges i només s'han aprovat els del Consell de Garanties Estatutàries i el de la Sindicatura de coptes.

17.19 h

JxCat anuncia que cap diputat del grup votarà si Torra no pot fer-ho

JxCat no votarà en aquest ple. Si més no, mentre el president de la Generalitat, Quim Torra, segueixi sense poder emetre el seu vot després de la retirada del seu escó. Així ho ha anunciat el president del grup de JxCat, Albert Batet, enmig del ple del Parlament. "Si Torra no pot votar, nosaltres tampoc votarem", ha dit, en referència a les votacions dels pressupostos del Parlament i un parell més d'iniciatives que hi ha previstes al ple d'aquest dilluns. I és que per a Batet, "no es pot blanquejar una situació que no pertoca". "El president ha de poder votar, te els drets i hi ha marge per trobar una solució", ha dit, tot reiterant la seva petició per suspendre el ple i "trobar un acord" entre els independentistes per fer front a la situació de Torra. "Hi ha marge i es pot fer", ha conclòs.

16.44 h

JxCat reclama la suspensió del ple del Parlament per trobar "una solució per garantir els drets del president Torra"

El president del grup parlamentari de JxCat, Albert Batet, ha explicat que han entrat una proposta de resolució reclamant la suspensió del ple del Parlament, la convocatòria d'una junta de portaveus i una mesa per trobar "una solució per garantir els drets del president Torra". "Tenim temps, hi ha d'haver voluntat política i entenem que hi ha prou marge polític i jurídic per trobar una solució", ha argumentat Batet, que ha dit que la situació és una "oportunitat" per consensuar "un punt de trobada de tot l'independentisme per afrontar aquest embat amb l'estat". "Des de l'1-O ho tenim clar, no ens rendirem, persistirem", ha advertit Batet, que ha acabat fent una crida a "la unitat" per "continuar persistint per un dia fer possible el mandat de l'1 d'octubre".

16.29 h

Sabrià (ERC), a Torra: "No som els seus rivals sinó el seu aliat"

El president del grup parlamentari d'ERC, Sergi Sabrià, ha dit aquest dilluns al president de la Generalitat, Quim Torra, que els republicans no són els seus rivals "sinó el seu aliat" i ha fet una crida a actuar sempre amb "intel·ligència" i "en clau de país". En una intervenció al ple, Sabrià ha dit que ERC vol la independència de Catalunya per lliurar-se d'un estat espanyol "caduc" que "ataca els drets" i "assolir" la república. ERC s'ha mostrat al costat del president de la Generalitat i ha dit que tot i la situació "injusta" que Torra hagi perdut l'acta de diputat, no es pot "entregar" el Parlament. Sabrià ha insistit que la legislatura es pot centrar en una "desobediència simbòlica" o bé "plantar cara a l'Estat blindant la cambra catalana".

16.19 h

El PPC deplora l'"espectacle de canibalisme polític" entre JxCat i ERC arran de la inhabilitació de Torra

El president del PPC, Alejandro Fernández, ha lamentat l'"espectacle de canibalisme polític" que veu entre JxCat i ERC després de la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, i la retirada del seu escó per part del Parlament. Fernández ha intervingut al ple d'aquest dilluns per respondre precisament a Torra, que ha demanat la paraula per denunciar la retirada de la seva acta de diputat, i ha assegurat que JxCat i ERC estan protagonitzant una lluita "pel poder i res més que el poder". "De veritat que el procés separatista era això?", ha preguntat.

16.18 h

La CUP demana "defensar la sobirania del Parlament" i l'escó de Torra i s'ofereix per entrar a la Mesa

El diputat de la CUP Carles Riera ha pres la paraula al ple del Parlament després de la intervenció del president, Quim Torra, per demanar un canvi i evitar que es retiri el seu escó. "Encara podem revertir la situació, i si cal, ens oferim a formar part de la Mesa per garantir i preservar els drets de tothom, començant pels del president i diputat Torra", ha sentenciat. En aquest sentit, ha demanat que hi hagi aquest viratge per a que "a partir d'avui el Parlament defensi la sobirania i els drets de tothom, desobeint sempre que calgui la repressió de l'Estat". I és que la CUP vol que aquest canvi es faci i "no sigui flor d'un dia", sinó una nova etapa per afrontar un "embat" amb l'Estat. "Que no sigui això una nova trifulga electoral. Volem un nou camí de lluita", ha assegurat, tot afegint que "avui la defensa dels drets civils i polítics de la ciutadania, dels drets democràtics de la gent, va estrictament lligada a la sobirania del parlament, i comença per la defensa de Torra".

16.15 h

CatECP insta Torra a acabar amb "dignitat" aprovant els pressupostos i convocant després eleccions

La presidenta de CatECP al Parlament, Jéssica Albiach, ha instat el president de la Generalitat, Quim Torra, a no fer el "ridícul" amb "desobediències simbòliques" i a acabar la legislatura amb "dignitat" fent que el Govern compleixi la seva paraula aprovant els pressupostos. "I una vegada aprovats després anem a eleccions perquè la descomposició del Govern no se sosté", ha defensat Albiach al ple del Parlament. I és que segons la presidenta dels comuns a la cambra catalana, hi ha un sector de JxCat que vol "sabotejar" els pressupostos de la Generalitat per al 2020 pactats amb els comuns. I ha afegit que inclouen mesures fiscals que JxCat ha acceptat "a contracor".

16.11 h

PSC creu que la "divisió entre JxCat i ERC els impedeix governar" i que la legislatura està "exhaurida"

El president del grup parlamentari del PSC-Units, Miquel Iceta, ha assegurat aquest dilluns que la legislatura està "exhaurida" i que la divisió entre JxCat i ERC els "impedeix governar". En una intervenció al ple, Iceta ha emplaçat el president de la Generalitat, Quim Torra, a avaluar si val la pena continuar governant amb "aquestes condicions" o bé si cal apel·lar a la "voluntat popular" i convocar eleccions. El socialista ha dit que Torra ha perdut la condició de diputat per haver desobeït la JEC en període electoral de forma "pública" i "notòria", tot i això ha reconegut que manté el càrrec de president de la Generalitat. "Això ja no aguanta més", ha conclòs Iceta.

15.54 h

Torrent suspèn el ple després que Roldán s'hagi referit a Torra com a "delinqüent"

El president del Parlament, Roger Torrent, ha suspès el ple d'aquest dilluns després que la portaveu de Cs, Lorena Roldán, s'hagi referit al president de la Generalitat, Quim Torra, com a "delinqüent" i que el grup taronja ho hagi victorejat. Roldán estava responent Torra, que ha demanat la paraula a l'inici del ple per criticar la decisió de la cambra de retirar-li l'acta de diputat, quan ha assegurat que el president de la Generalitat "és un delinqüent" perquè ha estat condemnat per desobediència. "Una persona condemnada i jutjada per un fet tipificat al Codi Penal per la justícia és un delinqüent", ha insistit. Torrent ha cridat Roldán a l'ordre i la resta de diputats de Cs s'han aixecat i han començat a ovacionar la seva companya, per la qual cosa el president del Parlament ha acabat cridant a l'ordre el conjunt del grup i suspenent la sessió.

15.36 h

Torra: "Confio que el Parlament reverteixi aquest fet il·legal o es posaran en risc la continuïtat de les institucions"

Sóc diputat i president, i només el ple del Parlament pot canviar això. Cap secretari general té les competències per fer-ho i demano, president Torrent, que garantiu els meus drets com a diputat". Amb aquestes paraules, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha volgut intervenir al ple després que el president de la cambra, Roger Torrent, hagi explicat que no es podrà comptabilitzar el seu vot per "garantir la validesa de les votacions". Torra, a més, ha assegurat que confia que "el Parlament reverteixi aquest fet il·legal" que suposa per a ell la retirada del seu escó. "Si no és així, es posaran en risc la continuïtat de les institucions", ha avisat Torra. Torrent, per la seva part, ha volgut anunciar la retirada del vot a Torra denunciant que "el Suprem i la JEC han segrestat l'escó al president".

15.22 h

JxCat vol que el ple del Parlament desautoritzi el secretari general i mantingui Torra com a diputat

JxCat ha anunciat que registrarà una proposta de resolució perquè el ple del Parlament desautoritzi l'ordre del secretari general de la cambra, Xavier Muro, de retirar l'acta de diputat al president de la Generalitat, Quim Torra. El vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, i el president de JxCat a la cambra catalana, Albert Batet, han lamentat que el president Roger Torrent no hagi permès votar aquesta proposta a la reunió de la Mesa que s'ha celebrat aquest dilluns al matí i l'han acusat de situar-se al costat de Cs, PPC i PSC. Costa ha alertat que si no es garanteix la condició de diputat de Torra hi haurà "problemes per defensar la continuïtat del Govern".

15.15 h

Casado amenaça amb "més accions legals" si el ple del Parlament no substitueix Torra com a president

El president del PP, Pablo Casado, ha amenaçat amb "més accions legals" si el ple del Parlament no substitueix Quim Torra com a president de la Generalitat. Casado ja va avisar la setmana passada que els populars es querellarien contra Torra per "usurpació de funcions" si no deixa el càrrec, i contra el president del Parlament, Roger Torrent, per "prevaricació" si no convoca un ple per substituir-lo. En una piulada a Twitter aquest dilluns, Casado ha tret pit del fet que "a conseqüència del recurs del PP" el secretari general del Parlament hagi ordenat retirar l'acta de diputat a Torra per l'acord de la Junta Electoral Central (JEC) que aplica la inhabilitació de Torra com a diputat.

14.48 h

Roldán manté que Torra "no és president de la Generalitat" perquè ha perdut l'escó

La portaveu de Cs, Lorena Roldán, ha assegurat aquest dilluns que Quim Torra ja no és el president de la Generalitat perquè ha perdut l'escó de diputat al Parlament. "Com que no és diputat, no és president de la Generalitat", ha afirmat en declaracions a la premsa. Tot i que tant JxCat com ERC, el PSC-Units, CatECP i la CUP sostenen que no cal mantenir l'acta de diputat per continuar ser president de la Generalitat, Roldán ha considerat que "l'Estatut ho diu de manera molt clara" perquè "el president s'escull entre els diputats".

14.34 h

ERC es compromet a "blindar" Torra i diu que s'han de garantir les votacions al Parlament

El president del grup parlamentari d'ERC, Sergi Sabrià, ha assegurat aquest dilluns que la formació vol "blindar" el president de la Generalitat, Quim Torra, i treballar perquè recuperi l'escó de diputat. En roda de premsa, després que la Mesa hagi assumit que Torra perd l'acta, Sabrià ha afirmat que la cambra catalana no es pot posar en "risc" i que s'han de garantir les votacions perquè es puguin aprovar, entre d'altres, els pressupostos catalans de 2020. En aquest sentit, ha argumentat que la decisió és entre el "col·lapse de les institucions" o "lluitar" pels drets del president Torra i "protegir" el Parlament. El republicà ha recomanat no apostar per la "desobediència estèril" perquè es donaria tot el poder a l'Estat i ha dit que cal actuar amb "intel·ligència" davant una nova "injustícia".

13.56 h

La Mesa pren nota de l'escrit del secretari general i s'assumeix que Torra no manté l'escó

La Mesa del Parlament de Catalunya ha pres nota de l'escrit del secretari general, Xavier Muro, on es dona instruccions perquè es retiri l'escó al president de la Generalitat i diputat de JxCat, Quim Torra. Amb aquest tràmit, que la majoria de membres donen per purament administratiu, s'assumeix de manera general que Torra ja no disposarà del seu escó i que al ple d'aquest dilluns a la tarda ja no podrà votar. De fet, fins i tot JxCat ho dona per fet, donat que la seva proposta presentada a la Mesa per "deixar sense efecte" l'escrit del secretari general, desautoritzar les seves instruccions i evitar que Torra es quedi sense escó i sense vot, no ha pogut ser votada ni aprovada per la Mesa. Per tant, també el grup del president té assumit que, si no es troba una sortida diferent a la situació, Torra ja no podrà votar a la tarda.