L'exvicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, i els exconsellers presos per l'1-O han tornat aquest dimarts al Parlament per comparèixer a la comissió d'investigació de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, pel qual van ser destituïts dels seus càrrecs el 2017.

Junqueras i els exconsellers Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Joaquim Forn han sortit del centre penitenciari de Lledoners (Barcelona), on compleixen condemnada per un delicte de sedició, poc després de les 07.30 hores, custodiats pels Mossos d'Esquadra, per comparèixer en aquesta comissió de la cambra catalana, que arrenca a les 09.00 hores.

Els polítics presos han abandonat la presó en cinc cotxes de la policia catalana, en els quals viatjaven, a cada un d'ells, Junqueras i els quatre exconsellers, en direcció al Parlament en un trajecte d'una hora de durada aproximada.

Abans, ha sortit de la presó de Puig de les Bases a Figueres l'exconsellera Dolors Bassa, que també compareix a la comissió d'investigació del 155, i que ha estat la primera a arribar a Parlament, enmig d'una gran expectació mediàtica i amb un sonor aplaudiment de diputats independentistes.

A les 08.30 d'aquest matí han arribat Junqueras i els exconsellers, que han estat rebuts pel president de Parlament, Roger Torrent, i han estat igualment ovacionats pels diputats independentistes.

Durant aquesta compareixença a la cambra catalana, Junqueras i els exconsellers estaran custodiats pels Mossos, com es fa sempre quan un pres surt d'un centre penitenciari i, un cop finalitzades les declaracions, tornaran als seus respectius centres penitenciaris sota custòdia policial a última hora de la tarda.

Per a aquesta compareixença excepcional dels presos, que ha estat autoritzada pel departament de Justícia, els Mossos d'Esquadra han blindat els accessos a la cambra catalana.

Junqueras i Forn no trepitgen el Parlament des d'octubre de 2017, quan es va aprovar la declaració unilateral d'independència, mentre que Romeva, Rull, Bassa i Turull van estar per última vegada al març de 2018, a la investidura fallida d'aquest últim.

Aquesta compareixença es produeix en un clima enrarit entre JxCat i ERC, després que ahir Torrent retirés el vot al president Quim Torra en aplicació de les resolucions de la Junta Electoral Central i el Tribunal Suprem.