El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha requerit a la Fiscalia que ampliï les raons per les quals considera que ha de citar a declarar dotze excàrrecs de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) com a investigats en un suposat blanqueig de capitals en el cas del 3%, sobre el suposat finançament irregular d'aquest partit.

La Fiscalia Anticorrupció ha presentat un escrit al Jutjat Central d'Instrucció número 5 en el qual demana al magistrat que citi com a investigats dotze integrants de CDC que van ostentar diversos càrrecs públics per suposat delicte de blanqueig de capitals.

En aquesta causa, el citat jutge de l'Audiència Nacional investiga si CDC es va finançar irregularment a través de «societats pantalla» de les seves fundacions que rebien presumptament «donacions» d'empresaris als quals se'ls acabava adjudicant obra pública a administracions governades pel partit.

En concret, la Fiscalia ha sol·licitat que siguin citats com a investigats els exconsellers de la Generalitat de Catalunya Jordi Jané, Pere Macias, Felip Puig i Irene Rigau. Així mateix, la Fiscalia també demana la compareixença de l'exdirector general de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat Carles Flamerich, l'eurodiputat Marc Guerrero, els exdiputats Gloria Renom i Xabier Crespo, l'exsenadora Montserrat Candini, els exparlamentaris autonòmics catalans Víctor Vila i Jordi Moltó i l'exregidor de Barcelona Eduard Freixedes.

Fonts jurídiques han informat que amb caràcter previ a resoldre sobre la pretensió del Ministeri Públic el jutge ha acordat requerir el fiscal que ampliï les raons per les quals considera que les persones que relaciona en el seu escrit podrien estar implicades en un delicte de blanqueig de capitals.

En el seu requeriment, l'instructor demana al fiscal que expliqui per què en particular creu que es podria tractar d'algun tipus d'actuació a través de la qual el partit va ingressar i va justificar fons d'origen desconegut a l'empara de donacions realitzades per particulars.

En el seu escrit, el fiscal explica que formula la seva sol·licitud a la vista dels informes de la Guàrdia Civil per suposat blanqueig de capitals per unes donacions per un total de més de 100.000 euros que presumptament van realitzar les persones referides en petites quantitats, la majoria de 3.000 euros, entre els anys 2008 i 2013 havent estat afiliats de CDC. Segons es desprèn de l'escrit d'Anticorrupció, en total es podrien arribar fins als 106.000 euros.

La Fiscalia es basa en la dissecció de les donacions a CDC i les seves fundacions que va realitzar la Guàrdia Civil amb l'estudi del llibre diari i el Llibre Major del partit trobats en l'escorcoll de les seves instal·lacions a l'octubre de 2015 i dels quals es desprèn que el partit feia servir els diners recaptats per Catdem i Fòrum Barcelona com a propis, amb política d'unitat de caixa, moviments sospitosos entre ells i donacions que podrien encobrir mossegades.

La Guàrdia Civil alertava en el seu informe d'una coincidència de donacions en períodes molt concrets, així com la relació entre les quantitats que aportaven persones físiques i jurídiques, ja que quan disminuïen unes, augmentaven les altres.