Quim Torra ha anunciat aquest migdia que convocarà eleccions quan el Parlament hagi aprovat els pressupostos de 2020. Les reaccions de la resta de partits polítics, no s'han fet esperar:

ERC "comparteix les conclusions" de Torra però evita valorar el calendari electoral

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha mostrat respecte per la decisió del president de la Generalitat, Quim Torra, d'anunciar la data de les properes eleccions quan el Parlament aprovi els pressupostos de 2020 i ha dit compartir-ne "les conclusions principals". En un comunicat, ERC ha evitat valorar el calendari electoral proposat pel cap del Govern i ha subscrit que a Catalunya li calen de manera "urgent" uns comptes que "donin resposta a les necessitats de la ciutadania" i "activar la via política" posant en marxa la taula de diàleg amb l'Estat. L'executiva del partit s'ha reivindicat com una eina "útil al servei de la ciutadania" que actua "amb lleialtat i responsabilitat". També han apel·lat a una "estratègia clara que beneficiï el conjunt del país".

El PSC demana eleccions perquè el Govern està "trencat"

La portaveu del grup parlamentari del PSC-Units, Eva Granados, creu que "no té sentit" aprovar els pressupostos, després que el president de la Generalitat, Quim Torra, hagi explicat que anunciarà la data de les eleccions quan la cambra hagi avalat els comptes. En una roda de premsa al Parlament aquest dimecres al migdia per valorar la declaració de Torra, Granados ha sentenciat que l'ordre és "important", i que no és lògic aprovar els pressupostos d'un Govern que no és qui els haurà de gestionar. La portaveu socialista ha demanat eleccions perquè considera que l'executiu està "trencat" i que Torra està "totalment desautoritzat". Així mateix, la diputada s'ha compromès a aprovar els pressupostos abans que acabi l'estiu si el PSC guanya les eleccions.

Els comuns celebren l'anunci de Torra perquè "el Govern no s'aguanta més" per la "lluita descarnada entre socis"

Els comuns estan satisfets amb l'anunci fet pel president de la Generalitat, Quim Torra, de prioritzar l'aprovació dels pressupostos del Govern al Parlament i, un cop estiguin en vigor, anunciar la data per a unes eleccions avançades. És, de fet, el que ja venien demanat des que tanquessin l'acord amb el Govern pels comptes de 2020. La presidenta del grup parlamentari Catalunya en Comú Podem, Jéssica Albiach, ha assegurat que "des de les diferències polítiques" han vist com Torra "ha assumit la realitat" i el seu calendari, combinant la necessitat d'aprovar els pressupostos amb la convocatòria d'eleccions avançades.

Carrizosa diu que Torra "no pot convocar eleccions perquè no és president"

El líder de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, ha assegurat aquest dimecres que el president de la Generalitat, Quim Torra, "no pot convocar eleccions perquè no és president". Cs manté que després que Torra perdés l'escó al Parlament no pot seguir com a president de la Generalitat, per la qual cosa ha li ha demanat que "deixi de fer anuncis com si ho fos". Així ha respost durant una roda de premsa a l'anunci de Torra de convocar eleccions després de l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat. També ha aprofitat per demanar al president espanyol, Pedro Sánchez, que apliqui l'article 155: "Cessi a Torra, convoqui eleccions i apliqui la Constitució a Catalunya".

El PPC lamenta que Torra "allargui l'agonia"

El diputat del PPC Santi Rodríguez ha lamentat que el president de la Generalitat, Quim Torra, hagi optat per "allargar l'agonia de la seva presidència". En roda de premsa des del Parlament, Rodríguez ha avisat també que la continuïtat de Torra al capdavant del Govern "posa en risc" els acords que pugui prendre l'executiu català i que són "anul·lables" judicialment. Ara, segons el diputat del PPC, la pilota està sobre la teulada del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, però ha evitat pronunciar-se sobre si ha d'aplicar el 155, tal com reclama Cs. Per a Rodríguez, el primer que ha de fer Sánchez és anul·lar la reunió de la setmana que ve amb Torra.

Iglesias segueix apostant pel diàleg a Catalunya independentment del Govern que hi hagi

El vicepresident del govern espanyol, Pablo Iglesias, ha evitat valorar la decisió del president de la Generalitat, Quim Torra, de convocar noves eleccions i s'ha limitat a dir que l'Estat segueix apostant pel diàleg a Catalunya independentment de qui estigui al capdavant del Govern. Iglesias considera que el diàleg sempre és bo en política i s'ha de dialogar amb tothom, "tant si et cau bé com si no", perquè aquesta és una obligació dels polítics. En aquest sentit ha dit que precisament una de les claus per entendre el conflicte a Catalunya és la "nefasta" gestió de la dreta i la seva "incapacitat pel diàleg" i que, ara, el govern de coalició de l'Estat té clar que la recepta per afrontar el conflicte català i bona part de la resta de conflictes és parlar.

Casado insisteix que Torra "ja no és president"

El president del PP, Pablo Casado, ha insistit que Quim Torra "ja no és president de la Generalitat" i ha afirmat que "qualsevol resolució que prengui no tindrà valor jurídic". Segons Casado, uns pressupostos impulsats per un Govern encapçalat per Torra no tindran "valor jurídic" i ha opinat que la Mesa del Parlament hauria de convocar una sessió d'investidura per nomenar un nou president. En una atenció als mitjans aquest dimecres, Casado ha confirmat que el PP es querellarà contra Torra per "usurpació de funcions" i ha instat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a fer-lo "complir la llei". "Té tots els mecanismes administratius per fer-ho i si no té un mecanisme constitucional que es pot aplicar també, enviant-li un requeriment", ha dit.