Lluny de les espases alçades de dilluns al Parlament, ERC va evitar ahir xocar frontalment amb el president de la Generalitat, Quim Torra, i va afirmar que «respecta» la seva posició i les seves decisions «sobre el calendari electoral». Els republicans, que no van conèixer el contingut de la compareixença de Torra fins pocs minuts abans que es produís, van limitar-se a respondre a través d'un breu comunicat de la comissió permanent del partit, que es va reunir a la seu nacional per valorar «els escenaris» que s'obren a partir de la declaració institucional de Torra, on evitaven entrar en polèmica amb el president de la Generalitat.

Encara que Torra va culpar obertament el president del Parlament, el republicà Roger Torrent, de la retirada de la seva acta com a diputat, els dirigents d'ERC van mantenir ahir un perfil baix i es van limitar a dir que «respecten» la posició del president «i les seves decisions sobre el calendari electoral que se'n deriven, ja que és l'única persona facultada per prendre-les».

«Calen uns pressupostos»

El comunicat dels republicans apunta que comparteixen «les principals conclusions de la compareixença de Torra», en el sentit que «al país li calen de manera urgent uns pressupostos que compten ja amb un suport parlamentari ampli i que donin resposta als reptes i necessitats de la ciutadania».

ERC també coincideix amb el president de la Generalitat que «cal activar la via política posant en marxa la Taula de Negociació amb l'Estat», i recorda, en aquest sentit, que és una posició que sempre ha defensat «i sobre la qual s'ha construït un consens estratègic que ara es materialitzarà de forma tangible a favor del conjunt de la ciutadania de Catalunya».

En el mateix escrit, els republicans expressen el seu compromís de «seguir treballant com fins ara en tots els fronts, al servei de l'independentisme i amb lleialtat i responsabilitat, per seguir avançant cap a la República Catalana».

Finalment, els republicans conclouen que cal tenir clar que l'adversari no són els altres partits independentistes, sinó que «no és un altre que l'Estat i la repressió amb la qual castiga el conjunt del moviment independentista».