Els eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín van retirar ahir la seva sol·licitud d'ingrés com a eurodiputats al grup Verds/Aliança Lliure Europea del Parlament Europeu, poques hores abans del debat sobre la seva entrada en la formació, que va acabar amb el grup oposant-se a l'entrada dels dos independentistes catalans.

Ahir al matí, Puigdemont i Comín van entregar una carta als dos copresidents del grup, Ska Keller i Phillipe Lamberts, tot anunciant-los la retirada de la seva petició d'entrada, de manera que no estaran inscrits en cap formació en el Parlament Europeu. En la missiva, que també abordava la situació de Clara Ponsatí -que serà eurodiputada a partir de l'1 febrer pels efectes del Brexit-, assenyalaven que volien evitar «la divisió interna» que havia generat la seva possible entrada.

El grup Verds/ALE a l'Eurocambra, en el qual està inclòs ERC, està format per 55 eurodiputats dels Verds, la cúpula dels quals s'havia oposat a l'entrada dels líders independentistes catalans, i 7 de l'ALE, favorables al seu ingrés, així com d'una dotzena de diputats d'altres formacions.

Malgrat la renúncia de Puigdemont i Comín, el grup va debatre igualment la seva possible entrada. I al final, Ska Keller va assenyalar que havien decidit oposar-s'hi pel «desacord» d'Els Verds amb l'estratègia de Puigdemont per Catalunya, i perquè consideren que cap dels dos eurodiputats està «alineat amb les polítiques verdes».

D'altra banda, la Fiscalia del Suprem ha sol·licitat a la Sala Penal que confirmi íntegrament la interlocutòria del 10 de gener en què l'instructor de la causa del procés, Pablo Llarena, va mantenir la vigència de les euroordres de detenció i entrega contra Puigdemont, Comín i Ponsatí.

L'escrit incideix en arguments que el ministeri públic ja havia esgrimit en anteriors ocasions per oposar-se al recurs que van presentar les defenses dels processats contra la decisió de Llarena. En el mateix document, la Fiscalia també s'oposa als arguments de les defenses en relació a la necessitat de presentar més qüestions prejudicials davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea perquè aclareixi com s'ha d'inerpretar la sentència que al desembre va reconèixer la immunitat d'Oriol Junqueras.