Torra demana una vista oral i una nova sentència que anul·li la del TSJC i l'absolgui del delicte de desobediència. També reclama la suspensió cautelar dels efectes de la decisió del tribunal català fins que es pronunciï el Suprem. El president posa en dubte el jutge instructor, Carlos Ramos, especialment per una interlocutòria on va incloure expressions que la seva defensa considera que ja prejutjaven el president. A més, subratlla que el seu nomenament obeeix a una proposta d'un partit «rival» de Torra, en al·lusió al PSC. També qüestiona tres membres del tribunal: el propi president, Jesús María Barrientos, i dos magistrats. Cita opinions prèvies de Barrientos sobre els fets jutjats i també remarca que va participar en tràmits previs de la causa. El recurs constata que es tracta d'un «gravíssim precedent de falta d'imparcialitat i un indubtable símptoma que el judici oral no constituïa un debat real». També es queixa de la vinculació de vocals de la JEC amb partits PP i Cs.

Informe dels lletrats

De la seva banda, avançava l'edició digital d' El Periódico, els lletrats del Parlament alerten que la inhabilitació del president posa en risc la Presidència de la Generalitat. En el recurs que han redactat els serveis jurídics de la Cambra catalana, per presentar davant del Suprem, admeten que «la condició de diputat és, per tant, requisit necessari per ser president de la Generalitat i, a pesar que la norma no ho digui expressament, és possible interpretar-la en el sentit que aquesta condició no sols actua en el moment de l'elecció, sinó que ha de mantenir-se mentre es desenvolupi el càrrec». «De fet, això és el que demostra la praxi institucional i parlamentària seguida fins ara en el Parlament català», insisteixen. D'aquesta forma, modifiquen el criteri que van seguir en l'informe que van elaborar abans que el TS ratifiqués l'ordre de la Junta Electoral, en la qual asseguraven que encara que deixés el seu escó podia continuar exercint com a cap del Govern.

Votació al Parlament

Precisament el ple del Parlament vota, avui, si recorre la retirada de l'acta de diputat a Torra, que en l'últim ple ja no va poder votar en compliment de l'ordre que va donar en aquest sentit la JEC. Fonts parlamentàries van explicar que la Junta de Portaveus ha fixat la votació d'aquest punt per demà dimecres i, si tira endavant, seran els lletrats de la cambra catalana els encarregats de redactar el corresponent recurs, que aniria en la línia de l'informe que ahir es va conèixer. En la votació d'avui, Torra no hi serà, de manera que s'evitarà la imatge del president no podent votar a la Cambra. El cap de l'Executiu ha suspès l'agenda oficial per acompanyar la seva esposa, Carola, que serà intervinguda d'un tumor cancerígen. Ahir ja no va ser present al Consell Executiu.

La Moncloa refreda la reunió

En aquest context, el Govern central va refredar les expectatives davant la reunió de demà entre el president, Pedro Sánchez, i Torra, amb l'argument que el diàleg sobre el «conflicte polític» és un assumpte «complex» i que és «difícil» que pugui produir «fruits a curt termini». Ho va dir la ministra portaveu María Jesús Montero, que admet que el Govern central veu en aquesta trobada una «fita» per abordar el camí del diàleg.