El cap de l'Executiu espanyol, Pedro Sánchez, ha promès aquest dijous al president de la Generalitat, Quim Torra, estudiar les propostes tributàries del Govern, a més d'iniciar aquest mes de febrer els treballs de la taula de diàleg sobre el conflicte polític pactada amb ERC en l'acord d'investidura.

A més, i entre altres coses, li ha promès estudiar una senda de dèficit "més transitable"; atendre les demandes sobre textos legislatius pendents de recurs o sentència; descentralitzar ajudes i subvencions; negociar la unitat de mercat; incloure en la Llei d'Educació la normativa que afecta al model d'escola catalana, i invertir en ferrocarril, ports i l'Aeroport de Barcelona.

Així figura en el document per a una "agenda de retrobament" que Sánchez ha lliurat a Torra en la reunió al Palau de la Generalitat i en què es recorda que l'objectiu de la taula, formada per dues delegacions paritàries de l'Executiu espanyol i el Govern català, té per objectiu "buscar solucions polítiques que reflecteixin els interessos d'una àmplia majoria de catalans".

Malgrat la presentació d'aquest document, que conté 44 punts, el Govern central rebaixava aquesta setmana les expectatives d'acord davant aquesta reunió i no preveia que d'aquesta cita sortís la data de constitució de la taula, entre altres coses, perquè abans els dos socis del Govern català, JxCat i ERC, haurien d'acordar quina serà la seva delegació.

En qualsevol cas, l'Executiu espanyol es deia disposat a constituir-la de manera immediata'Executiu espanyol es deia disposat a constituir-la de manera immediata, malgrat la intenció inicial --ràpidament rectificada-- de posposar l'inici dels treballs de la taula a després de les eleccions catalanes, per les quals encara no hi ha data però que Torra ja ha anunciat que avançarà quan s'aprovin els Pressupostos de la Generalitat, previsiblement a principis d'abril.

L'agenda per al retrobament plantejada per Sánchez s'estructura en sis eixos, el primer dels quals es refereix al diàleg polític i a la regeneració institucional. En aquest apartat, Sánchez planteja així mateix "evitar la judicialització de la política" assumint que les solucions que es busquin en la taula de diàleg hauran de situar-se "en el marc de la llei i el respecte a la seguretat jurídica".

Complir els compromisos d'inversió de l'Estatut

Recorda el compromís del Govern espanyol de coalició en matèria de memòria històrica, i en particular per "anul·lar les condemnes i sancions" a les víctimes de la dictadura, entre elles la de l'expresident de la Generalitat Lluís Companys.

En el capítol de finançament autonòmic, el Govern de Sánchez avança que presentarà "una senda més transitable" en matèria de dèficit en el Consell de Política Fiscal i Financera, convocat per a divendres a la tarda. És a dir, que reduirà el dèficit i el deute però relaxant els objectius per permetre, assegura el document, la creació d'ocupació i el creixement econòmic.

I promet a Catalunya complir amb els compromisos d'inversió continguts en l'Estatut d'Autonomia, així com estudiar en el Consell de Política Fiscal i Financera els plantejaments tributaris de la Generalitat, de cara a elaborar el nou sistema de finançament autonòmic; un sistema que --diu-- ha de comptar amb la participació de tots els territoris i garantir la lleialtat i solidaritat entre els mateixos, alhora que una "justa distribució dels recursos públics".

"Sí, amb matisos" a les delegacions

En el capítol que dedica Moncloa a la Cooperació, destaca la disposició del Govern espanyol d'escoltar i atendre les demandes de la Generalitat sobre resolucions i textos legislatius "pendents de recurs o de sentència", encara que matisa que la Moncloa respectarà la independència i les resolucions del Poder Judicial.

Quant a les delegacions del Govern a l'exterior, li dóna un "sí amb matisos", en deixar clar que les delegacions han d'ajustar-se als principis continguts en la Llei d'Acció i Servei Exterior de l'Estat.

Però el Govern central també es mostra disposat a descentralitzar les ajudes i subvencions i està obert a negociar la unitat de mercat en el marc de la Comissió bilateral Generalitat-Estat.

Destaca, a més, la proposta de Pedro Sánchez d'avançar en el "curt termini" en matèria de beques, compensacions per noves places judicials i reclamacions administratives.

La proposta diu estar oberta també a negociar en la Comissió Bilateral altres qüestions com la reforma del sector elèctric i el suport a la indústria; la política comercial; derogar el vot rogat per facilitar el vot dels residents en l'exterior; es compromet a reformar el sistema de finançament local; col·laborar en matèria cultural; negociar la Llei de l'Esport; negociar l'IVA deduïble de la Corporació Catalana de Mitjans i el multiplex --emetre per totes les plataformes possibles-- de la Corporació; el suport als Jocs Olímpics d'Hivern per 2030 i el suport al Mobile World Congress (MWC) a Barcelona.

L'Escola catalana

Quant a les polítiques socials i els serveis públics, el document deixa clar que la nova Llei d'Educació contindrà la normativa que afecta al model d'escola catalana i s'obre a negociar la gestió autonòmica del 0,7 per cent de l'IRPF per a finalitats socials, així com a negociar les lleis del tercer sector i del voluntariat i el Fons d'Ajuda Europeu per a les Persones més Desfavorides (FEAD).

El Govern espanyol admet també negociar en la comissió bilateral les taxes judicials i assistència jurídica gratuïta i el finançament dels Mossos. De fet, es compromet a incloure en els Pressupostos el cost de l'increment de la plantilla, així com el finançament del sistema estatal de salut i el de Dependència, que considera àrea "prioritària".

També es recollirà en el projecte de Pressupostos per 2020 la millora de les polítiques actives d'ocupació i el suport als Centres Especials de Treball. A això s'afegeix la voluntat de millorar la coordinació amb les autonomies per millorar l'atenció als refugiats, a més de crear un fons d'Asil, Migració i Integració en col·laboració amb les comunitats autònomes; un programa de desenvolupament rural per abordar el repte demogràfic; l'assistència sanitària universal bàsica i la lluita contra la pobresa energètica.

1.500 milions d'inversió al Prat

En el capítol de les infraestructures, Pedro Sánchez ha dut a Torra el compromís d'invertir 1.500 milions en l'Aeroport del Prat en els propers anys, a la nova ciutat aeroportuària i avançar en iniciatives com el Corredor Mediterrani, les estacions de Sants i La Sagrera i el Pla de Rodalies, amb partides específiques als Pressupostos de 2020.

També es compromet a impulsar les infraestructures portuàries amb nous accessos viari i ferroviaris al Port de Barcelona i el desenvolupament de polítiques d'habitatge.

Sánchez ha promès a Torra que agilitarà "el màxim possible" les sol·licituds d'ajudes presentades per a les províncies afectades pels incendis de la Ribera de l'Ebre, la DANA i la borrasca Gloria. Es troben en la seva majoria en fase d'instrucció.