La Fiscalia s'ha oposat al permís de 72 hores que la junta de tractament de la presó de Lledoners (Bages) va proposar concedir a l'expresident de l'ANC i exdiputat de JxCat Jordi Sànchez, perquè entén que no mostra "cap mena de penediment" ni segueix programes de reeducació.

En un informe presentat davant el jutjat de vigilància penitenciària número 5 de Barcelona, que ha d'avalar la proposta de la presó de Lledoners, el fiscal sosté que és "prematur" concedir aquest permís i s'hi oposa, com ja va fer la setmana passada respecte a la sortida de 72 hores que el centre penitenciari va plantejar per al líder d'Òmnium Cultural Jordi Cuixart.

Precisament, la junta de tractament de la presó de Lledoners, on compleixen condemna per sedició set dels líders independentistes presos, va permetre ahir als Jordis sortir entre setmana per treballar i participar en activitats de voluntariat, una mesura d'aplicació immediata però que ha de ser avalada pel jutjat de vigilància.

Els arguments que la Fiscalia esgrimeix per rebutjar la sortida de 72 hores concedida als Jordis fan preveure que també s'oposi a flexibilitzar el seu règim penitenciari mitjançant l'article 100.2 proposat per Lledoners, que permet a Sánchez sortir tres dies a la setmana i cinc a Cuixart.

Com ja va adduir en oposar-se al permís de Cuixart, el ministeri públic sosté que Sànchez no ha mostrat "cap mena de penediment" dels fets pels quals va ser condemnat per sedició, atès que manté que "no van ser violents sinó un mer exercici de drets fonamentals".

Segons el fiscal, en les seves entrevistes amb els tècnics de la presó, l'exlíder de l'ANC només admet que canviaria algun dels fets pels quals va ser condemnat, concretament haver-se enfilat al vehicle de la Guàrdia Civil en el registre del Departament d'Economia, perquè ho considera una "falta de respecte" a la policia.

Això evidencia "aquesta particular interpretació de la llei i de l'antijuridicitat" que el reclús fa del que ha passat, segons el fiscal, que conclou que "no hi ha una veritable assumpció delictiva per part de Sànchez i recorda que si va abandonar la presidència de l'ANC, no va ser "a conseqüència dels fets", sinó per liderar la llista de JxCAt en les eleccions.

A més, afegeix el ministeri públic, "si bé ara les seves expectatives no són a la política activa, això no és fruit d'una decisió personal sinó de la pena d'inhabilitació absoluta per a ocupació i càrrec públic imposada en sentència".

El fiscal al·lega també que Sánchez no ha seguit programes de tractament adequats "que permeti entendre que ja està reeducat" per reinsertar-se en la societat i que "l'ajudin a comprendre que per assolir els fins que pretén, legítims en la generosa Constitució espanyola, no hi ha altra via que la de la modificació legislativa per les vies legals".

Per al ministeri públic, Sànchez hauria de seguir un programa que "ensenyi que només es pot aconseguir allò que es desitja utilitzant els mecanismes legals establerts en la normativa que regeix el nostre Estat social i democràtic de dret (...), de manera que un govern autonòmic no pot transformar l'estructura de l'Estat i plasmar-ho en un text legal fora de les lleres jurídics de reforma".

La Fiscalia creu que per atorgar el permís de 72 hores a Sánchez no n'hi ha prou que "hagi complert un quart de la condemna, observi bona conducta o no la tingui dolenta" i subratlla que s'ha de valorar la "gravetat del delicte comès".

Recorda el ministeri públic que la sortida de 72 hores se li va concedir a Sànchez a cap de dos dies d'haver complert un quart de la pena i que la finalitat de la mateixa, preparar els reclusos per a la vida en llibertat, "es desvirtua amb la concessió de permisos penitenciaris excessivament anticipats quan l'extinció de la condemna es difereix en un llarg lapse de temps".

"Quan es tracta de delictes greus", raona el fiscal, la condemna ha de tenir "fins de prevenció general i especial, és a dir, d'intimidació al conjunt de la societat i al mateix delinqüent per dissuadir mitjançant ella de la comissió de nous delictes" .

En aquests casos, afegeix l'escrit, "la concessió de permisos penitenciaris excessivament anticipats fan il·lusòria la finalitat de prevenció especial o retributiva que la pena compleix".