La família de l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras ha tornat a demanar al jutjat de Manresa (Bages) que accepti tramitar l'habeas corpus que va sol·licitar al gener passat, quan va ser reconegut eurodiputat, i que pregunti a la justícia europea si el seu empresonament és legal.

En un escrit, l'esposa i el pare de Junqueras han recorregut la interlocutòria de la titular de jutjat d'instrucció número 1 de Manresa, que el passat mes de gener va rebutjar tramitar la seva petició d'habeas corpus, figura jurídica que preveu que un detingut pugui comparèixer davant del jutge instructor perquè ordeni la seva posada en llibertat immediata en cas d'estimar que el seu arrest ha estat arbitrari.

La sol·licitud d'habeas corpus formava part de l'ofensiva judicial que van impulsar els familiars de Junqueras després de la decisió del Tribunal Suprem de mantenir a la presó l'exvicepresident de la Generalitat i denegar-li la immunitat, un cop el Tribunal de Justícia de la Unió Europea el va reconèixer com a eurodiputat.

El jutjat de Manresa, tot i això, va rebutjar tramitar la petició, al·legant que l'empresonament de Junqueras obeeix a una sentència del Tribunal Suprem.

En el seu recurs contra aquesta decisió, els familiars de Junqueras sol·liciten a la jutge que elevi dues qüestions prejudicials al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), de manera que aquest es pronunciï sobre si el seu empresonament vulnera la seva immunitat com a eurodiputat i si ha de ser posat en llibertat mentre la cambra tramita el suplicatori.

L'escrit al·lega que la negativa del jutge a deixar-lo lliure "està vulnerant directament" els seus drets fonamentals a la llum de la sentència del TJUE, un fet, reconeixen, "posterior i inèdit del qual no hi ha cap precedent ni en la jurisprudència nacional ni en l'europea".

A més, consideren "incontestable" que la sentència del TJUE estableix que Junqueras "ha de ser posat en llibertat per poder efectuar els tràmits posteriors a la seva designació com a eurodiputat i que només el Parlament Europeu pot estudiar una possible inaplicació de la immunitat dels seus membres".

"Mantenir una persona a la presó o continuar les actuacions judicials un cop hagi adquirit la condició d'eurodiputat sense l'autorització del Parlament europeu implica una vulneració de la seva immunitat i dels seus drets fonamentals a la llibertat, al judici just i a la representació política", afegeix l'escrit.