El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha citat per al 18 de febrer al síndic de greuges, Rafael Ribó, després que aquest demanés declarar voluntàriament sobre el viatge que li va pagar un empresari per presenciar la final de la Champions que el FC Barcelona va jugar a Berlín el 2015. De la Mata, que investiga l'anomenat cas 3% de presumpte finançament il·legal de CDC mitjançant comissions per obres públiques, l'ha cridat a declarar aquest dia a les 12.30 hores, informen fonts jurídiques. En acordar investigar aquests fets, De la Mata va donar trasllat de les actuacions al síndic abans de decidir si, tal com ha proposat la Fiscalia Anticorrupció, remetia exposició raonada al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, ja que Ribó està aforat pel seu càrrec.

Abans de fer aquest pas, però, De la Mata va recordar que existeix l'obligació de donar l'oportunitat a l'aforat de personar-se en la causa, prendre coneixement de les actuacions, declarar voluntàriament com a persona investigada, aportar documents, proposar proves i participar en les diligències. En conèixer aquest oferiment, Ribó va demanar declarar amb l'objecte de donar explicacions sobre aquest viatge, que va incloure el lloguer d'un avió i una furgoneta per un cost total de 39.000 euros. El jutge considera que l'empresari Jordi Soler li va estendre aquesta invitació per «la seva condició de síndic».

El 3 de febrer passat, Soler va declarar a l'Audiència Nacional i va admetre que va noliejar un avió en el qual van viatjar Ribó, la seva parella i la seva filla per anar a la final de Champions del 2015 a Berlín. També va reconèixer que va sufragar aquest viatge -valorat en 39.000 euros- amb diners de les seves empreses, si bé va assegurar que mai va tenir cap relació contractual amb la Sindicatura.

La Fiscalia, que va considerar que aquests fets podrien constituir un delicte de suborn passiu impropi -que sanciona el càrrec públic que accepta un regal lliurat en consideració a la seva posició-, va demanar a el jutge que remetés les actuacions al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en estar Ribó aforat. De la Mata creu, segons l'acte pel qual va citar a Soler, que el motiu d'aquest viatge va consistir en una «atenció comercial» amb el síndic, que ocupa aquest càrrec des de 2004, i que de fet va tractar que ningú se n'assabentés, tal com revela un missatge intervingut en la investigació.