11 de febrer de 2020
11.02.2020

El jutge cita Ribó pel viatge a la final de Champions

El jutge considera que la invitació que li va fer l'empresari va ser per "la seva condició de Síndic"

11.02.2020 | 11:44
El jutge cita Ribó pel viatge a la final de Champions

El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha citat el 18 de febrer al Síndic de Greuges, Rafael Ribó, després que aquest demanés declarar voluntàriament sobre el viatge que li va pagar un empresari per presenciar la final de la Champions que el FC Barcelona va jugar a Berlín el 2015.

De la Mata, que investiga l'anomenat cas 3% de presumpte finançament il·legal de CDC mitjançant comissions per obres públiques, l'ha cridat a declarar aquest dia a les 12.30 hores, han informat a Efe fonts jurídiques.

En acordar investigar aquests fets, De la Mata va donar trasllat de les actuacions al Síndic abans de decidir si, tal com ha proposat la Fiscalia Anticorrupció, remetia exposició raonada al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en estar Ribó aforat pel seu càrrec.

Abans de fer aquest pas, De la Mata va recordar que hi ha l'obligació de donar l'oportunitat a l'aforat de personar-se en la causa, prendre coneixement de les actuacions, declarar voluntàriament com a persona investigada, aportar documents, proposar proves i participar en les diligències.

En conèixer aquest oferiment, Ribó va demanar declarar amb l'objecte de donar explicacions sobre aquest viatge, que va incloure el lloguer d'un avió i una furgoneta per un cost total de 39.000 euros.

El jutge considera que aquesta invitació que li va fer l'empresari Jordi Soler va ser per "la de la seva condició de Síndic".

El passat 3 de febrer, Soler va declarar a l'Audiència Nacional i va admetre que va noliejar un avió en el qual van viatjar Ribó, la seva parella i la seva filla per anar a la final de Champions de 2015 a Berlín.

També va reconèixer que va sufragar aquest viatge -valorat en 39.000 euros- amb diners de les seves empreses, si bé va assegurar que mai va tenir cap relació contractual amb la Sindicatura de Greuges.

La Fiscalia, que va considerar que aquests fets podrien constituir un delicte de suborn passiu impropi -que sanciona el càrrec públic que accepta un regal lliurat en consideració a la seva posició-, va demanar al jutge que remetés les actuacions al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en estar Ribó aforat.

De la Mata creu, segons l'acte pel qual va citar a Soler, que el motiu d'aquest viatge va ser tenir una "atenció comercial" amb el Síndic, que ocupa aquest càrrec des de 2004, i de fet va tractar que ningú sabés d'ell, segons es reflecteix en un missatge intervingut en la investigació.

Per a la Fiscalia, aquests fets serien constitutius d'un delicte de suborn passiu impropi de l'article 422 del Codi Penal, que sanciona el càrrec públic que simplement accepta un regal lliurat en consideració a la seva posició.

En aquest cas, assenyala l'escrit del fiscal, "Ribó no només va acceptar la invitació al viatge en un vol pagat per Jordi Soler sinó que a més va prendre la iniciativa de sol·licitar que l'esmentat empresari pagués també el viatge a Berlín de la seva filla".

A més, "dins de les funcions i activitats que realitza Soler cap té relació directa amb convidar persones a viatjar a veure un partit futbol, ??és a dir, el pagament del viatge suposa un cost afegit a la seva activitat empresarial".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit