Tres membres d'un clan familiar han ingressat a presó acusats d'explotar a Barcelona un home d'edat avançada a qui obligaven a exercir la mendicitat durant jornades de fins a 18 hores i a qui, a conseqüència del llarg temps que estava en posicions forçades, se li va haver d'amputar la cama.

Segons han informat avui els Mossos i l'Ajuntament de Barcelona, els arrestats són dos homes i una dona de nacionalitat romanesa que formaven aquest clan i que han estat acusats dels delictes de pertinença a grup criminal i de tràfic d'éssers humans amb el cap de mendicitat.

Els detinguts controlaven en tot moment l'home a qui explotaven, un compatriota que va arribar a Barcelona amb la falsa promesa d'obtenir una feina, i obtenien entre 300 i 500 euros a el dia, que utilitzaven per adquirir propietats a Romania i jugar a un joc d'atzar popular en aquest país conegut com 'barbut'.

La investigació es va posar en marxa a l'agost de 2018 després que els serveis socials de l'Ajuntament de Barcelona detectessin un possible cas d'explotació per a la mendicitat d'un home que demanava almoina als Jardinets de Gràcia i que no disposava de recursos socials ni econòmics.

Els seus explotadors l'havien triat com a víctima l'any 2016, ja que es tractava d'un home d'edat avançada, no disposava de feina ni de recursos a Romania, vivia en una casa que requeria d'urgent rehabilitació, no disposava de cap formació professional i no tenia a Barcelona cap familiar o conegut.

En aquesta situació de necessitat, els membres del clan van convèncer per venir a Barcelona amb la promesa que podria millorar la seva precària situació i que tindria la possibilitat de tenir una feina i guanyar diners.

No obstant això, una vegada que va estar a la capital catalana, els seus captadors li van retirar la documentació personal, el van situar a la part dels Jardinets de Gràcia i el van obligar a dormir al carrer, mentre era controlat en tot moment.

En aquesta situació de precarietat el van forçar a demanar almoina en jornades de fins a 18 hores, en molts casos sense proporcionar-li aliments ni beguda.

L'acumulació d'hores al carrer en posicions sovint forçades li restaven mobilitat i en molts casos s'acabava fent les seves necessitats a sobre. Aquesta situació es va dilatar en el temps i portar al fet que se li hagués d'intervenir quirúrgicament i a amputar-li la cama esquerra, a conseqüència de la seva activitat al carrer.

Els Mossos de la Regió Metropolitana de Barcelona, en coordinació amb la Guàrdia Urbana de Barcelona, tutelats pel Jutjat d'Instrucció número 5, van poder identificar els responsables de la captació i l'explotació d'aquest home.

Després de ser identificats els explotadors, des del jutjat es van emetre dues ordres de detenció europees, ja que dos d'ells havien fugit al seu país davant la possibilitat de ser detinguts pels fets investigats.

Mesos més tard, dos dels membres del clan van ser detinguts a Romania i extradits a Espanya, i el tercer va ser detingut a Barcelona el passat 19 de gener per agents de Grup de Trànsit i Explotació de Persones (GTEP) de la Guàrdia Urbana de Barcelona .

La jutge que instrueix aquest cas va decretar l'ingrés a la presó dels tres detinguts.