La Junta de Tractament del Centre Penitenciari Mas d'Enric ha acordat aquest dimecres que l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell pugui sortir de la presó tres dies entre setmana per fer tasques de voluntariat i tenir cura d'un familiar d'edat avançada. Segons ha informat la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, la junta ha decidit aplicar a Foracell l'article 100.2 del reglament penitenciar, que els presos classificats en segon grau poden demanar. Lledoners també va aplicar aquest article la setmana passada a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. L'expresidenta del Parlament podrà sortir fora de la presó nou hores al dia, inclòs el temps de desplaçament.

Els classificats en segon grau tenen diverses opcions per sortir a fer activitats fora de la presó. Una d'elles és la de l'article 100.2 del règim penitenciari, que permet sortir durant unes hores per fer un programa específic o per anar a treballar. També permet poder fer sortides de cap de setmana, pròpies del tercer grau.

La junta de tractament el pot aplicar per decisió executiva, és a dir, de forma immediata sense que calgui l'aval previ del jutge. En tot cas, es fa una comunicació obligatòria al jutjat de vigilància penitenciària i aquest n'informa a la fiscalia, perquè pugui expressar la seva opinió. Posteriorment, el jutjat decideix si ratifica o tomba l'aplicació del 100.2. Encara que la fiscalia pot recórrer la decisió del jutjat, el recurs en no paralitza l'aplicació. L'última instància judicial, en el cas de Forcadell, és l'Audiència de Tarragona.

405 interns amb el 100.2

Segons dades de la Secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima del Departament de Justícia, hi ha 405 interns a l'any a qui se'ls aplica l'article 100.2 per decisió de les juntes de tractament de les presons. Aquestes estan formades per juristes, psicòlegs, treballadors i educadors socials, metges i mestres.

La setmana passada, la Junta de Tractament de Lledoners ja van acordar l'aplicació d'aquest article en els casos de Jordi Sànchez, per fer voluntariat, i Jordi Cuixart, per treballar i fer voluntariat. El primer pot sortir 3 dies entre setmana durant 11 hores, i el segon els 5 dies d'entre setmana durant 9,5 hores. De moment, però, encara no han començat a fer-ne ús.