Tal com avançava, ahir, l'edició digital d' El Periódico, del grup Prensa Ibérica, la Guàrdia Civil defensa en un nou informe que ha enviat al jutge de Barcelona Joaquín Aguirre, encarregat d'investigar el presumpte desviament de fons de la Diputació de Barcelona sota els mandats de CiU, que existeix una «trama organitzativa dirigida des de les institucions públiques controlades per una determinada força política» que a través de subvencions a entitats sobiranistes podria haver finançat «accions polítiques, de comunicació, de participació i d'internacionalització» del procés independentista.

Els agents posen en el focus de les sospites la fundació Catmon i l'associació Igman, impulsades per Víctor Terradellas, home de confiança de l'expresident Carles Puigdemont i exsecretari de relacions internacionals de CDC. La benemèrita proposa que se citin a declarar com a imputades 48 persones, entre les quals es compten alts càrrecs de la Diputació de Barcelona i els representants de les entitats que van percebre diners públics en expedients sota sospita.

L'informe detalla que de les investigacions se'n desprèn l'existència de la trama i precisa que aquest fet no es pot aïllar del «context polític i social actual», en què «les forces sobiranistes catalanes han impulsat un procés d'independència al marge de les vies constitucionals que es fonamenta, entre altres coses, en accions polítiques, de comunicació, de participació i d'internacionalització que necessàriament han de ser finançades».

«Entitats vinculades al procés»

Així les coses, l'informe subratlla que aquest finançament «podria haver-se canalitzat, almenys en part i tal com aquesta recerca sembla destriar, a través de subvencions públiques a entitats directament vinculades amb el procés sobiranista i amb aquella formació política, entre elles Catmon i Igman». Sosté la Guàrdia Civil que Terradellas, fundador d'aquestes dues organitzacions, ha percebut fons de CDC, de Catmon, d'Igman (que va tenir de president el diputat de JxCat Francesc de Dalmases) i de Catdem, una fundació vinculada a Convergència i que està esquitxada pel cas 3%.

En aquest context, l'informe relata que Terradellas «és perfecte coneixedor i partícip de l'estratègia a seguir per implementar» la república catalana, fins al punt de «disposar de la còpia de l'acta del Comitè Nacional del PDeCAT del 2 d'octubre del 2017», l'endemà del referèndum il·legal de l'1-O.

«El que aquesta recerca permet acreditar és que aquesta estratègia, almenys parcialment, estaria sent finançada amb fons públics que s'haurien canalitzat cap a entitats favorables a la independència a través de subvencions la veritable fi de les quals res tindria a veure amb aquell per al qual en teoria van ser concedides», assenyala.

Això no obstant, Víctor Terradellas sempre ha negat aquest extrem i ha defensat que les subvencions es van destinar a les finalitats previstes.