L'exdirector dels Mossos d'Esquadra Albert Batlle, que va dimitir mesos abans de l'1-O per «incomoditat» amb la deriva independentista, va assegurar ahir que a una part del sobiranisme li va semblar «una punyalada per l'esquena» el nomenament de Josep Lluís Trapero com a comissari cap. Batlle va declarat en el judici de l'Audiència Nacional a Trapero i la cúpula dels Mossos per la seva actuació en el referèndum il·legal de l'1 d'octubre del 2017.

Va explicar que va decidir nomenar Trapero major perquè creia que hi havia un «buit» en el cos, una vegada que la policia autonòmica ja s'havia desplegat totalment a Catalunya. «Estàvem en un bon moment, els Mossos havien fet una bona feina», va emfasitzar, per la qual cosa va creure «oportú» recuperar la figura del major, vacant des del 2007, ja que no entenia per què no s'havia cobert abans.

Renúncia al càrrec

Igual que ja va fer en el judici del procés al Tribunal Suprem, Batlle, que va exercir el càrrec amb Jordi Jané de conseller d'Interior, va explicar que va decidir dimitir quan ho va fer el seu cap polític, que va ser substituït per Joaquim Forn, que, al seu torn, segons el testimoni, tenia dret a triar el seu equip. Batlle va al·legar motius personals, familiars i professionals, però sobretot la «incomoditat» per la situació que s'estava produint a Catalunya i que «desgraciadament s'ha anat prolongant en el temps».

A més, sentia que no comptava amb la «confiança política» d'una part de la Generalitat, com sabia també que una part de l'independentisme va rebre com «una punyalada per l'esquena» perquè Trapero fos el màxim responsable operatiu dels Mossos. Quan va dimitir, Batlle estava totalment convençut que els Mossos, «com sempre», seguirien complint amb les normes i que Trapero, que tenia «una gran autoritat en el conjunt del cos», també ho faria.

Preguntat per una reunió que Joan Vidal de Ciurana, secretari del Govern presidit llavors per Carles Puigdemont, va sol·licitar a Trapero al setembre de 2016 per preguntar-li on hi hauria els Mossos si es produís una «doble legalitat» a Catalunya, el testimoni ha dit que tot i que no recordava tots els detalls, el major va respondre: «De legalitat només n'hi ha una».

«Amb això va haver d'acabar la reunió», va relatar Batlle, que, durant el seu mandat i davant les manifestacions d'alguns sindicats dels Mossos, va arribar a demanar «una estricta neutralitat» política del cos, «com s'ha anat produint de forma majoritària».