La Fiscalia s'ha oposat a les sortides per exercir voluntariat que la presó de Lledoners va autoritzar a l'exlíder de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez, en un escrit en el qual retreu a la Generalitat la seva intenció de «generalitzar» la flexibilització del règim penitenciari a tots els líders independentistes presos.

En l'informe, el ministeri públic demana al jutjat de vigilància penitenciària que revoqui la concessió de l'article 100.2 a Sànchez, que encara no ha exercit i que li permet sortir onze hores tres dies la setmana per fer voluntariat, perquè creu que si s'aplica es demostraria que la justícia no és igual per a tots i decauria la finalitat intimidatòria de la condemna a nou anys per sedició. La Fiscalia insisteix que la flexibilització del règim penitenciari mitjançant l'article 100.2 és una «excepcionalitat» que no pot donar accés a un «tercer grau encobert» si no es compleixen els requisits legals per aconseguir-ho, cosa que considera que no passa en el cas de Sànchez.

És més, el ministeri públic recorda que de moment les presons catalanes ja han concedit l'article 100.2 a cinc dels nou presos del procés i recrimina que la consellera de Justícia, Ester Capella, manifestés recentment que s'aplicarà a tots els líders sobiranistes condemnats per sedició, al·legant que és una manera de complir la pena i que és una «anomalia» que els «presos polítics» siguin a la presó. La Fiscalia diu que les afirmacions de Capella posen en evidència que «l'excepcionalitat» exigida en l'aplicació de l'article 100.2 s'ha convertit en una «generalitat» en el cas dels presos del procés.

Les presons catalanes han aplicat l'article 100.2, a més de Sànchez, als exconsellers Joaquim Forn -que ahir va sortir per primera vegada per anar a treballar a Mediapro- i Dolors Bassa -que va començar el 17 de febrer passat per anar a cuidar un familiar-, així com a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell -que des del 17 de febrer surt de presó per cuidar de la seva mare- i al líder d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart -que va obrir aquesta via el 13 de febrer. Dels cinc presos amb el 100.2, Sànchez és l'únic que encara no l'ha començat a exercir. La Fiscalia ha recorregut de moment l'aplicació d'aquest article que flexibilitza el règim penitenciari únicament en el cas de Sànchez i Cuixart. Sobre Sànchez, la Fiscalia ressalta que des de la seva joventut ha demostrat disposar d'un sistema de creences basat en la reivindicació dels drets fonamentals de les persones, de manera que considera que no és necessari per a la seva reinserció que exerceixi tasques de voluntariat fora de presó. «És molt lloable destinar temps del nostre lleure a realitzar activitats de voluntariat, però quan el voluntariat és una alternativa a quedar-se dins d'un centre penitenciari, l'elecció sembla clara i manca de tot mèrit», sosté.

Amb una argumentació semblant a la del seu recurs contra el 100.2 concedit a Cuixart, la Fiscalia insisteix que Sànchez no ha reconegut el caràcter delictiu de la seva conducta ni ha assumit responsabilitats, requisits imprescindibles perquè es pugui reeducar i per allunyar de manera «rotunda» el risc d'una recaiguda.

Per aquest motiu, entén que el 100.2 no influirà de manera «positiva» en les «mancances de tractament» de Sànchez, perquè és una persona «plenament inserida en la societat», de manera que la prioritat és que segueixi un programa específic que l'ensenyi a «respectar la llei» atès que «només es pot aconseguir allò que es desitja utilitzant els mecanismes legalment establerts».

A més, insisteix que si li aplica aquesta flexibilització del règim penitenciari no es produiria l'efecte d'«intimidació» al conjunt de la societat ni al mateix delinqüent que busca la condemna, al costat de la reeducació i reinserció. «Quan es tracta de delictes considerats greus (...) la pena ha d'identificar-se per la societat i per l'afectat com una sanció efectiva, per tal de mantenir la confiança en l'Estat de Dret i en el bon funcionament de l'administració, refermant que la Justícia és igual per a tothom», diu la Fiscalia.