El lletrat Gonzalo Boye, advocat entre d'altres de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i de l'actual mandatari català Quim Torra, ha assumit la defensa del dirigent d'ETA José Antonio Urrutikoetxea, Josu Ternera, en el cas obert a l'Audiència Nacional per crims de lesa humanitat.

Fonts jurídiques han confirmat a Efe que Boye s'ha incorporat a la defensa de Ternera a la causa oberta contra el dirigent etarra per crims de lesa humanitat, que es basa en la pertinença d'Urrutikoetxea a la cúpula d'ETA que decidia els atemptats comesos entre el 2004 i el 2007.

L'advocat treballa ja en la defensa d'Urrutikoetxea a París, on l'etarra s'enfronta a una euroordre emesa per l'Audiència Nacional per jutjar-lo per aquesta causa.

Boye assumirà la defensa de Ternera també a Madrid, en el cas que l'euroordre prosperi i l'exdirigent etarra sigui jutjat a l'Audiència Nacional.

Urrutikoetxea es troba a l'espera de la resolució de diversos procediments incoats des d'Espanya, ja que, a més de l'esmentada euroordre, n'hi ha una altra emesa per l'Audiència Nacional pel finançament d'ETA a través de les "herriko tabernas".

A més, hi ha dues peticions d'extradició, una d'elles referida a l'atemptat de la casa quarter de la Guàrdia Civil de Saragossa el 1987, que va causar la mort d'11 persones.

El Tribunal d'Apel·lació de París es va pronunciar a favor d'aquesta sol·licitud d'extradició el passat mes de gener, tot i que aquesta resolució va ser recorreguda pels advocats francesos de Ternera.

La segona demanda d'extradició està relacionada amb l'assassinat el 1980 de Luis Hergueta, directiu de Michelin a Vitòria.

El veterà dirigent etarra, de 69 anys, va ser detingut el passat 16 de maig, després de gairebé 17 anys seguits de clandestinitat, a la localitat de Sallanches, als Alps francesos, i des de llavors ha estat empresonat a París.

Nascut a Biscaia el 24 de desembre de 1950, a Josu Ternera se'l considera un dels històrics membres de la cúpula d'ETA i participant en els intents de negociació desenvolupats per la banda terrorista.

El seu nou lletrat, Gonzalo Boye, ha defensat en diferents causes Puigdemont i Quim Torra, a més d'altres cèlebres clients, com el narcotraficant gallec Sito Miñanco.

També ha representat el cantant de Def Amb Dos, César Strawberry, a qui el Tribunal Constitucional ha anul·lat avui la condemna a un any de presó que li va ser imposada per un delicte d'enaltiment de terrorisme o humiliació a les víctimes, en considerar que va vulnerar el seu dret fonamental a la llibertat d'expressió.

Boye va ser condemnat el 1996 a 14 anys de presó per l'Audiència Nacional amb altres dos membres del Moviment d'Esquerra Revolucionària (MIR) xilè per col·laborar amb l'organització terrorista ETA en el segrest de l'industrial espanyol Emiliano Revilla.