La senadora i excoordinadora del PDeCAT Marta Pascal va anunciar que deixarà l'escó al Senat després del proper ple, encara que no es planteja per ara desvincular-se del partit. En una entrevista a TV3, Pascal va explicar que no pot seguir «posant veu» al grup de JxCat al Senat després que les seves discrepàncies, l'«exercici de pluralitat» que ha fet els últims mesos, hagi «estat vist com una dissidència interna, com una minva interna». Per això, va afirmar, ha decidit posar «punt i final» a la seva trajectòria al Senat després del ple de dos dies que se celebrarà avui i demà.

Pascal va destacar que ha pres aquesta decisió per voluntat pròpia i després de les converses que ha mantingut amb representants del partit. Preguntada per si aquesta renúncia com a senadora implica també la seva desvinculació del PDeCAT, va aclarir que «no ho tinc sobre la taula i m'agradaria no haver de fer-ho».

Sobre el debat de futur al PDeCAT, va assenyalar que el partit ha d'exercir «el lideratge i la centralitat política i de cap manera ha de dissoldre's», sinó que ha de «triar companys de viatge». «Una opció és anar amb el món de la Crida, que representa la política de la confrontació, del bloqueig institucional, del simbolisme, que crec que és un simbolisme molt estèril, o anar del braç de gent que cregui que la política és prendre decisions i solucionar, tenir una certa paciència, no moure't dels teus ideals però saber que 10 a 0 no pots guanyar, i m'agradaria que el PDeCAT triés aquests companys de viatge», va afirmar. A través de Twitter, Pascal va divulgar la carta de renúncia dirigida a qui va ser el seu número dos i avui és president del PDeCAT, David Bonvehí.

«Acte de lleialtat»

La senadora va assegurar que la seva renúncia és un «acte de lleialtat als meus valors i principis», allunyats des de fa temps de la posició de l'expresident català Carles Puigdemont. Pascal, que l'abril passat no va descartar la creació d'un nou partit i que ha col·laborat amb la plataforma El País de Demà sorgida a Poblet, afirma que JxCat «no ha assumit el rol necessari com a actor polític que abordi formes de solucionar el conflicte entre Catalunya i Espanya». Per a l'exdirigent del PDeCAT, JxCat ha quedat «presoner d'un simbolisme estèril i d'una retòrica estrident» que ha deixat les institucions «a la intempèrie».

La renúncia de l'excoordinadora general del PDeCAT com a senadora va generar una polèmica en el si de JxCat. Cares visibles del seu espai polític li van retreure que fes pública la seva decisió a través dels mitjans de comunicació, mentre d'altres van celebrar la seva marxa. Un dels primers a expressar el seu malestar va ser el líder de JxCat al Parlament català, Albert Batet: «Marta Pascal és senadora per designació de Parlament a petició de JxCat. Com a president d'aquest grup parlamentari hauria agraït no assabentar-me de la seva renúncia a través dels mitjans de comunicació».

En canvi, el portaveu del grup de JxCat, Eduard Pujol, es va limitat a expressar «tot el respecte per la decisió de l'encara senadora Marta Pascal» i va afegir que «no em mouré d'aquí». També va reaccionar a la renúncia de Pascal la diputada de JxCat al Parlament Aurora Madaula, que no té vincles amb el PDeCAT: «Marta Pascal anuncia que abandonarà l'escó de senadora autonòmica de JxCat per contradiccions profundes amb les polítiques de Junts. És la millor decisió».

Reorganització de l'antiga CiU

En tot cas, sectors vinculats a l'antiga CiU, conjuntament amb perfils independents procedents de la societat civil, s'estan reorganitzant per intentar presentar una proposta electoral a Catalunya que aglutini el catalanisme moderat. Entre dissabte i ahir van aparèixer dos moviments -Units per Avançar i El País de Demà- que poden facilitar la configuració d'una alternativa catalanista, que no pretén, segons recalquen fonts promotores de la iniciativa, «ressuscitar» CiU, sinó rellançar un projecte «transversal».