ERC, a diferència de JxCat, ha contribuït amb la seva abstenció a l'aprovació del "sostre de despesa" dels Pressupostos de l'Estat, el dia després de la primera reunió de la taula de diàleg que ambdós governs valoren positivament tot i que amb prudència, perquè persisteixen les diferències.

La reunió que van presidir aquest dimecres a la Moncloa el president del Govern central, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Quim Torra, era per exposar les posicions, de moment antagòniques, de les dues parts sobre el conflicte català, així que no guardava relació amb el "sostre de despesa".

Però el simple fet que arrenqués aquesta taula ha generat un clima propici perquè ERC, a diferència de JxCat, s'hagi abstingut aquest dijous al Congrés dels Diputats en la votació del "sostre de despesa", amb l'objectiu precisament de donar marge a l'etapa de diàleg.

Les negociacions sobre el "sostre de despesa" han posat en relleu les tensions entre els republicans i els seus socis a la Generalitat de JxCat -que han votat en contra-, als quals acusen de "deslleialtat" perquè, asseguren, el dilluns estaven disposats a votar 'sí'.

El cas és que, una altra vegada, els dos principals partits independentistes han votat diferent a la cambra baixa després de seure junts a la taula de negociació a Moncloa poques hores abans.

Per boca del seu diputat al Congrés Ferran Bel, JxCat ha desvinculat la taula de diàleg de les votacions a la Cambra: "Si algú pensa que perquè la taula -de diàleg- continuï, el gest és que els hagi de votar tot a favor, s'equivoquen ", ha afirmat.

En canvi, fonts d'ERC asseguren que la taula de negociació ha estat decisiva perquè els seus diputats premessin el botó de l'abstenció al Congrés, perquè va anar "bé" i fins i tot "millor" del que alguns volien.

En aquest context, el vicepresident de la Generalitat i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, ha admès que la taula, que ha qualificat com "un punt d'inflexió", condiciona els Pressupostos de l'Estat.

Des del Govern espanyol, la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, ha valorat que hi hagués a Moncloa una trobada "franca i realista" que creu que podria servir per trobar "una resposta d'eficàcia política", però ha descartat que consisteixi en el reconeixement del dret de autodeterminació de Catalunya.

La ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, ha defensat la taula de diàleg perquè és el que vol la gent, també a Catalunya, i ha remarcat: "Som aquí per un fracàs col·lectiu".

Dos dels dirigents de JxCat presents a la reunió, la regidora Elsa Artadi i el conseller Jordi Puigneró han demanat prudència perquè persisteix la "distància" pel que fa a la diagnosi del conflicte i les possibles solucions i han remarcat que encara esperen una proposta concreta de l'estat.

Per part de Ciutadans, la líder a Catalunya, Lorena Roldán, ha lamentat "el paperot" que al seu parer es va viure ahir a la Moncloa, on es va rebre a Torra "amb honors d'Estat" i es va iniciar "una taula de xantatge", que no "de negociació", entre els governs central i català.

El secretari general del PPC, Daniel Serrano, ha dit que la reunió va ser una "claudicació" perquè "es va dur l'autodeterminació i l'amnistia dels presos".

Per al secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, va ser també "una claudicació, una traïció i una covardia".

En canvi, la presidenta del grup de Catalunya en Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha celebrat la reunió i ha valorat que el Govern mostrés voluntat de "bilateralitat" i "diàleg".

Els expresidents del Govern espanyol Felipe González (PSOE) i José María Aznar (PP) han mostrat les seves discrepàncies sobre la taula, ja que mentre per al primer ha estat només una "performance" per al segon és un fet "devastador"