27 de febrer de 2020
27.02.2020

Iceta [sobre els presos]: «És sedició? Mereix una pena tan alta?»

El primer secretari del PSC defensa reformar el Codi Penal com un «gest» cap als polítics empresonats

27.02.2020 | 00:13

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va defensar ahir que cal reformar el Codi Penal com un «gest» cap als presos del procés per mostrar que el Govern central està «disposat a canviar les coses a millor».

«No vol dir que el que va passar a Catalunya el 2017 no sigui greu. Saltar-se la Constitució i l'Estatut, imposar la voluntat sobre una majoria de ciutadans és gravíssim. Ara, és una sedició? Si ho és, mereix una pena tan alta?», es va preguntar en una entrevista a la Cadena SER. Així, el dirigent socialista va recordar que és la primera vegada que un tribunal ha aplicat aquest tipus penal i que «la mateixa sentència i la valoració d'alguns juristes apunten que hi ha dificultats per ajustar el que va passar a allò que el Codi Penal planteja».


«Atemptat a la Constitució»

Al seu parer, els delictes de rebel·lió i sedició es van concebre «per a cops d'estat militars i no per a altres coses». A continuació, i després de reconèixer que no n'és cap «expert», va defensar que «qualsevol moment és bo» per afrontar la modificació de la norma. En aquest context, el líder dels socialistes catalans va obrir la porta al fet que, si finalment s'encara la reforma del Codi Penal, s'hi pugui incloure un «delicte d'atemptat contra la Constitució o de desobediència reiterada al Tribunal Constitucional».

En definitiva, va insisitir, canviar el delictes de sedició i el de rebel·lió seria «un gest» cap als polítics independentistes presos. Ara bé, va precisar, «que diguem que la sedició no s'ajusta al que va passar no implica que considerem que atemptar contra la Constitució no va ser un delicte que mereix una sanció penal important». En aquest context, el primer secretari del PSC va assegura que l'aministia als presos «no és possible»

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook