La junta de tractament de la presó barcelonina de Lledoners ha acordat aplicar l'article 100.2 del reglament penitenciari a l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i a l'exconseller Raül Romeva, que podran sortir tres dies a la setmana, sis hores cada jornada, per treballar.

Segons ha informat la conselleria de Justícia, Junqueras, condemnat a 13 anys de presó per sedició, i Romeva, a dotze anys, podran sortir sis hores de presó tres dies a la setmana entre dilluns i divendres, en aplicació de l'article 100.2, després de la decisió adoptada per la junta de tractament de la presó de Lledoners.

La sortida de la presó de Junqueras i Romeva per treballar pot ser immediata, ja que un eventual recurs de la Fiscalia sobre la decisió de la junta de tractament no ho deixaria en suspens, tot i que requereix de la ulterior ratificació per part del jutjat de vigilància penitenciària.

Fins al moment, les presons catalanes on compleixen condemna els nou presos del procés ja han aplicat l'article 100.2, que flexibilitza el règim penitenciari, a set d'ells: Junqueras i els exconsellers Romeva, Joaquim Forn i Dolors Bassa, l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, així com l'exlíder de l'ANC Jordi Sànchez i el d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

D'aquesta manera, els dos líders del procés condemnats a presó per sedició als quals no s'ha aplicat aquest article són, per ara, els exconsellers Jordi Turull i Josep Rull.

El primer pres del procés en sortir de presó en virtut de l'article 100.2 va ser Jordi Cuixart, el passat 13 de febrer, per treballar a la seva empresa i exercir voluntariat, amb un permís de nou hores i mitja, cinc dies a la setmana, de dilluns a divendres.

El van seguir, el 17 de febrer, l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, amb un permís de nou hores al dia durant tres dies a la setmana per cuidar la seva mare, i l'exconsellera Dolors Bassa, també per tenir cura d'un familiar d'edat avançada, tres dies a la setmana, vuit hores la jornada.

Posteriorment, va ser l'exconseller d'Interior Joaquim Forn qui el 20 de febrer va sortir per primera vegada en aplicació de l'article 100.2, que li permet anar a treballar de dilluns a divendres, dotze hores i mitja cada dia, al departament legal de la productora Mediapro, on s'encarrega dels assumptes de dret públic.

L'últim dels presos del procés que ha sortit fins al moment de presó en aplicació de l'article 100.2 va ser l'exlíder de l'ANC Jordi Sànchez, que dimarts passat, 25 de febrer, va començar les seves tasques de voluntariat a la Fundació CanPedro de Barcelona, dedicada a atendre persones en risc d'exclusió social, amb un permís d'onze hores al dia, tres vegades a la setmana entre dilluns i divendres.

Fins el moment, la Fiscalia s'ha oposat a la concessió de l'aplicació del 100.2 en el cas de l'exlíder de l'ANC Jordi Sànchez i del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, al·legant que no s'han penedit i que les seves sortides laborals i de voluntariat no ajuden en la seva reinserció, ja que el que necessiten és un programa específic sobre el delicte de sedició pel qual van ser condemnats.

En els seus recursos, la Fiscalia retreu a la Generalitat la seva intenció de "generalitzar" la flexibilització del règim penitenciari a tots els líders independentistes presos, amb un tercer grau "encobert", ja que entén que el 100.2 deu ser d'aplicació excepcional.

Precisament, el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, ha defensat avui en una compareixença al Parlament els recursos en què el ministeri públic s'oposa als permisos laborals dels presos del procés i ha afirmat que "el raonable" és que la Generalitat els hagués concedit el tercer grau si els veu rehabilitats.

Si la Generalitat hagués classificat als presos del procés en el tercer grau -pel qual només es va a dormir a la presó-, un eventual recurs de la Fiscalia contra aquesta mesura podria haver arribat fins al Tribunal Suprem, que va ser el que els va condemnar.

Per contra, un cop els presos han estat classificats en el segon grau, els recursos de la Fiscalia sobre l'aplicació de l'article 100.2 s'esgoten a l'audiència provincial.

El 100.2 el proposen les juntes de tractament de les presons -integrades per juristes, psicòlegs, educadors socials, metges i mestres-, que el remeten directament al jutge de vigilància penitenciària, sense passar per la conselleria de Justícia, dirigida per la republicana Ester Capella .