Perpinyà (França) acull demà milers d'independentistes que aniran a veure el líder de JxCat, Carles Puigdemont, molt a prop de casa seva, un acte en què també participa ERC, encara que amb menor entusiasme i representació, en un moment de divisió entre els dos socis del Govern.

El Parc de les Exposicions de la localitat francesa albergarà el primer gran acte organitzat pel denominat Consell per la República, l'ens creat per Carles Puigdemont a Bèlgica per prosseguir amb el procés sobiranista.

A les 12 del migdia començarà l'acte polític amb les intervencions del mateix Puigdemont i dels també eurodiputats de JxCat Toni Comín i Clara Ponsatí.

També hi participaran, però a través de vídeo o carta, la secretària general d'ERC resident a Ginebra (Suïssa), Marta Rovira, i els polítics presos Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Joaquim Forn, Dolors Bassa, Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Encara que està plantejat com un acte dirigit al conjunt de l'independentisme per donar veu als líders a la presó i a l'"exili", JxCat és la formació més bolcada en l'esdeveniment, mentre que ERC ho mira amb més distància i la CUP ni hi participa, perquè el veu partidista.

El contrast s'observa en les delegacions dels dos principals partits independentistes: per part de JxCat, assisteixen tots els consellers, diputats, senadors i dirigents, amb el president Quim Torra al capdavant.

Per part d'ERC, en canvi, no acudeix el vicepresident de la Generalitat i coordinador de la formació, Pere Aragonès, ni el president de Parlament, Roger Torrent, així que la delegació republicana queda relegada a la portaveu a la cambra catalana, Anna Caula, el regidor Ernest Maragall i el secretari d'organització, Isaac Peraire.

ERC i CUP veuen amb cert recel un acte que ofereix com a principal al·licient veure Carles Puigdemont trepitjant el sud de França, a tan sols 30 quilòmetres de la frontera, en un context preelectoral a Catalunya.

L'expresident recala a Perpinyà per primera vegada després d'aconseguir la condició de membre de el Parlament Europeu i la corresponent immunitat que, de moment, gaudeix en tots els països de la UE, excepte Espanya.

Allunyat a més de mil quilòmetres de la seva llar des de finals del 2017, estar a Perpinyà és per Puigdemont gairebé com tornar a casa, ja que se situa només a 90 quilòmetres de la Girona que va governar abans de prendre el testimoni d'Artur Mas a la Generalitat.

La ciutat francesa guarda a més vincles històrics amb Catalunya, s'hi parla català i també és coneguda com la capital de la "Catalunya Nord".

Per això, aquesta mateixa tarda, en arribar a la zona, Puigdemont ha publicat aquest missatge a Twitter: "Hem entrat a Catalunya".

L'acte de Perpinyà no arriba en el millor moment de relacions entre JxCat i ERC, en ple encreuament de retrets pel sostre de despesa dels Pressupostos de Govern de Pedro Sánchez que Esquerra va contribuir a aprovar amb la seva abstenció, mentre que els posconvergentes van votar-hi en contra.

En una entrevista a TV3, el vicepresident de la Generalitat i coordinador d'ERC, Pere Aragonès, ha recalcat a JxCat que "els vots no són per quedar bé i tenen conseqüències", i ha defensat que el nou sostre de despesa permetrà que la Generalitat tingui dues dècimes més de dèficit, que s'estima en 500 milions d'euros.

Per la proximitat amb Catalunya, la cita a Perpinyà es preveu altament concorreguda, ja que arribaran centenars d'autocars procedents de diversos punts de Catalunya, més els independentistes que hi assisteixin en vehicles particulars o en tren.

La tinenta d'alcalde de Perpinyà, Annabelle Brunet, ha apuntat que es podria doblar la població (té uns 120.000 habitants) en un acte que, segons ha dit en declaracions a Catalunya Ràdio, el Ministeri de l'Interior francès ha autoritzat, incloent fortes mesures de seguretat, tot i que al principi va comunicar al consistori que no era una "bona idea" acollir-lo.

Abans de l'esdeveniment, l'alcalde de Perpinyà, Jean-Marc Pujol, rebrà demà al consistori Carles Puigdemont i el president de la Generalitat, Quim Torra.