El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, contraposa el «projecte col·lectiu» que veu en el seu partit a les formacions que tenen «un líder meravellós que ho arregla tot». «Ara la política sembla molt centrada en els lideratges», va dir a l'obertura del congrés del PSC del Maresme, que es va celebrar ahir a Mataró.

Iceta no es va referir explícitament a l'acte que el Consell per la República celebrava ahir a Perpinyà amb l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, però sí que va dedicar part del seu discurs davant dels militants a reflexionar sobre els lideratges: «Tu pots tenir un líder millor o pitjor, però el que realment és la clau de l'èxit és el col·lectiu».

El líder socialista va aprofitar també per valorar la reunió de la taula de diàleg entre la Generalitat i el govern espanyol. Iceta va celebrar que l'executiu de Pedro Sánchez hagi apostat pel «camí de la seducció i el convenciment» davant de l'independentisme.

«Era tan important demostrar que no només hi havia un camí per combatre l'independentisme, que és el de la llei i les prohibicions», va subratllar, i va proposar «que Catalunya s'enganxi a un corrent hispànic i europeu de construcció progressista».

El diàleg, va afegir, «haurà d'aportar concrecions i resultats» i deixar de ser «una espècie d'abstracció», però va confiar que els grups independentistes no tornin a bloquejar l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat.

«Encara no entenc com l'any passat des d'ERC i JxCat van fer caure un projecte que assegurava progrés i un tracte just per a les demandes de Catalunya», va lamentar.

Les zones despoblades

«El PSC és l'esperança de les comarques més despoblades». Iceta va parlar també del fenomen de la despoblació del camp i va criticar que les comarques que fa 30 anys que perden població «segueixen votant el mateix». «Si seguiu votant el mateix espereu un resultat gaire diferent?», els va preguntar. I és que el dirigent socialista va reivindicar el PSC com a «l'esperança pel desenvolupament de les comarques més despoblades del país».

«No és només un partit barceloní, metropolità ni eminentment urbà, és un partit de Catalunya», va proclamar. A més, va negar que el PSC «pretengui ser el complement de l'independentisme», sinó que vol «substituir-lo».

«Després de deu anys es pot fer un balanç molt ajustat de la realitat i la paraula que millor defineix aquest temps de governs independentistes és fracàs», va concloure.