L'expresident català i líder de JxCat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest dilluns que avala una "negociació permanent" amb el Govern central, tot i que és "escèptic" amb la taula de diàleg, malgrat que ha remarcat que mai s'ha de renunciar a la via unilateral com a última opció, perquè és "legítima".

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Puigdemont ha valorat l'acte multitudinari de dissabte passat a Perpinyà (França), en el qual va evitar fer esment a la taula de diàleg entre el govern català i l'espanyol, va apel·lar el sobiranisme a preparar-se per la "lluita definitiva" i ha reclamat "una mobilització permanent".

Puigdemont ha afirmat aquest dilluns, en canvi, que sí que està a favor d'instal·lar-se "en un estat de negociació permanent", encara que ha dit que la taula de negociació amb el Govern central "de moment no és útil perquè no s'ha arribat a cap acord".

No obstant això, ha apostat per afrontar aquest procés de negociació combinant "esperança i escepticisme": "Cal ser prudents per no aixecar faltes expectatives", ha remarcat.

"El "Sit and talk" (seiem i parlem) no pot ser un "wait and see" (esperem a veure què passa), ha de ser les dues coses", així que "ens hem d'instal·lar en un estat de negociació permanent", ja que "la immensa majoria de catalans volen una negociació de veritat".

Però alhora, ha afegit, cal "estar en estat de preparació, que vol dir de vegades mobilització, de vegades accions de desobediència o apoderament de la societat".

En aquest context, Puigdemont ha emfatitzat que l'independentisme ha de "preparar-se" també per a un "escenari B", si no es pot acordar un referèndum amb l'Estat.

"Jo mai he abandonat la via unilateral", ha subratllat el líder de JxCat, que ha assegurat que ho contempla com a últim recurs perquè és "perfectament legítima", i ha posat com a "referent de veritat" el cas de Montenegro.

Preguntat en concret per si subscriu les crítiques de l'eurodiputada de JxCat Clara Ponsatí a la taula de negociació amb el Govern de dissabte passat, ha afirmat que "en l'independentisme hi ha moltes veus, algunes crítiques amb les altres i que defensen coses que poden semblar contradictòries".

Però ha subratllat que totes aquestes veus són "necessàries" i que cal trobar un "camí conciliador" per "remar junts": "Ens necessitem a tots, no sobra ningú i totes les estratègies són vàlides", ha conclòs.

Puigdemont ha afirmat que les diferents forces de l'independentisme, sense haver-ho parlat entre elles, ja saben que s'han de "coordinar millor", si bé, ha conclòs: "No estem tan lluny".