02 de març de 2020
02.03.2020

Sánchez defensa la taula de diàleg per acabar amb «10 anys de crisi territorial»

El president del Govern central posa en valor el conjunt de la Constitució «davant el 155 setmanal» que alguns partits demanen Casado avisa que la taula de diàleg amb Catalunya va en detriment de la prosperitat d'altres autonomies i promet que «no permetrem que es jugui amb la igualtat de tots»

01.03.2020 | 23:53

El president del Govern central, Pedro Sánchez, va voler defensar la recepta del diàleg com la millor solució per aparcar «10 anys de crisi territorial». «El diàleg, tot i les travetes i els obstacles, s'obrirà pas per sobre l'entossudiment», va deixar clar Sánchez, sense fer referència directament a la taula de negociació oberta amb la Generalitat ni les crítiques a l'acte de dissabte del Consell per la República a Perpinyà. «La concòrdia vencerà la confrontació i la crispació que hem vist durant aquesta darrera dècada», va afegir el líder del PSOE. «Deixem enrere l'època en què els greuges es responien amb greuges i els enfrontaments amb enfrontaments. Perquè ja sabem el final de la política de l'ull per ull: tots cecs», va avisar Sánchez.

«Deu anys després hi ha gent als dos extrems que continua volent que hi hagi confrontació, brega i lluita, oblidant-se del rastre de frustració i fracàs que han provocat, començant fins i tot per ells mateixos», va denunciar el president del Govern, en una crítica al discurs de Puigdemont, que va evitar parlar de la taula de diàleg i va animar l'independentisme a encarar la «lluita definitiva». «Davant d'aquests extrems, que representen societats minoritàries i que no accepten la diversitat i la pluralitat, hi ha una majoria de gent al conjunt d'Espanya que vol viure en tolerància, respecte i integració», va assenyalar.

Sánchez va culpar els governs del PP d'aprofundir en la «bretxa territorial» en alimentar els «greuges respostos amb més greuges» mentre va apel·lar al «diàleg i a la concòrdia» i justificar així la seva taula de diàleg. «La dreta ens dona lliçons de constitucionalisme i acceptem conversos, però ni una lliçó al socialisme espanyol sobre el compromís constitucional», va insistir el president del Govern central durant la seva intervenció en el primer gran míting del PSE-EE en la precampanya basca. «L'únic projecte polític de país és el PSOE amb cinc grans transformacions perquè Espanya pugui guanyar-se el seu futur», va advertir.

Sánchez va anunciar l'aprovació d'un nou projecte de Llei d'Educació i d'una norma per garantir la seguretat de les dones al Consell de Ministres de dimarts que ve. «A la dreta extrema cada vegada hi ha més pares i al centredreta, cada vegada hi ha més orfes», va insistir, així com va voler posar en valor el conjunt de la Constitució «davant el 155 setmanal».


Espanya «asimètrica»

Per part seva, el president del PP, Pablo Casado, va carregar contra la taula de diàleg i va assegurar que va en detriment de la prosperitat d'altres comunitats autònomes. «No permetrem que a la mesa de negociació és jugui amb la igualtat de tots», va afirmar Casado en un míting a Ourense. «Després de tenir controlada Catalunya amb la taula i del pacte amb el PNB, Sánchez està obsessionat amb Galícia, que també vol que estigui al servei dels independentistes i de l'extrema esquerra», va afegir el president del PP, que va acusar Sánchez de voler imposar una Espanya «desigual i asimètrica». «Sánchez aposta per un revisionisme de l'Estat de les autonomies que serà tremendament empobridor per a tots», va avisar. «El PP no permetrà que Galícia sigui moneda de canvi en el full de ruta de trencament de la igualtat», va insistir Casado.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook