El delegat especial de l'Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), Pere Navarro, va explicar que l'aeroport del Prat necessita ampliar-se per convertir-se en un hub internacional perquè en cas contrari no serà competitiu. Durant una conferència al fòrum Tribuna Barcelona, Navarro es va mostrar d'acord en l'ampliació del Prat amb el president d'Aena, Maurici Lucena, que la setmana passada va posar sobre la taula l'opció d'ampliar 500 metres cap a l'est la tercera pista de l'aeroport per facilitar que pugui convertir-se en un futur en un aeroport de connexió internacional.

«El Prat necessita una ampliació, una altra cosa és el debat sobre la sostenibilitat», va afirmar Navarro, que va assegurar que la indústria de l'aviació ha d'evolucionar i els avions han de contaminar menys, fer menys soroll i conviure millor amb l'entorn, com ho estan fent altres sectors com el de l'automoció.

Navarro va fer un repàs de la història del Consorci de la Zona Franca de Barcelona, que es va crear el 1917 i que va definir com un «pol d'oportunitats i d'activitat econòmica». Va recordar els objectius del pla estratègic, que passen pel manteniment del patrimoni, la participació en el desenvolupament econòmic del territori, la integració urbana i la sostenibilitat.

També es va referir a futurs projectes del consorci com l'ampliació de la incubadora 3D, ja que aquest projecte està creixent més ràpid del que es preveia (les previsions apuntaven a tenir 100 empreses en 5 anys i en complir-se ja un any té 35 companyies). Un altre dels objectiu del consorci és inaugurar al juny la fàbrica 4.0 coneguda com a DFactory, on conviuran diverses activitats que fabricaran coses de manera conjunta.

Presència a Amèrica Llatina

A més, Navarro va destacar que el CZFB està iniciant una via d'internacionalització al Mediterrani i Amèrica Llatina i, en aquest context, organitzarà a l'octubre, per primera vegada, el Saló Internacional de la Logística a Barranquilla amb l'objectiu de «ser un referent d'aquest sector a Amèrica».

També va explicar que està en negociacions amb el govern de Colòmbia per replicar la seva incubadora 3D a la Zona Franca de Bogotà, alhora que impulsa col·laboracions relacionades amb startups a la ciutat de Nova York.

Navarro va explicar, a més, que el CZFB participarà, juntament amb altres socis, com l'ajuntament de Barcelona, en una gran inversió que es farà a Barcelona referida a un projecte d'economia 4.0 i que serà «molt important» per a l'economia barcelonina i metropolitana. No obstant això, no va volser donar més detalls d'aquest projecte perquè encara no el tenen «a punt».

Noves professions

Durant la seva conferència, Pere Navarro va alertar que estan sorgint noves professions lligades al 3D que ara mateix no es poden estudiar enlloc i que els centres educatius s'han de preparar per poder oferir aquesta formació. Per això, va apostar per posar-se d'acord amb el sector educatiu i amb qui homologa i ordena els currículums per poder posar en marxa aquesta oferta al més aviat possible.