El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) va desestimar, ahir, la petició del líder d'ERC, Oriol Junqueras, d'establir mesures cautelars que li permetessin ocupar el seu escó al Parlament Europeu. Junqueras havia sol·licitat aquesta mesura cautelar en recórrer davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea la vacant del seu escó després de la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) i el Tribunal Suprem.

Tots dos dictàmens van portar el Parlament Europeu a anunciar l'expiració del mandat del líder d'ERC amb efecte del 3 de gener de 2020, la data en què la JEC va fer pública la seva decisió argumentant que Junqueras estava ja condemnat en ferm per la sentència del procés independentista català i que posteriorment va confirmar el TS.

Junqueras demanava que s'adoptessin «les mesures necessàries per protegir i fer efectius els seus privilegis i immunitats, així com el seu dret fonamental a exercir plenament la seva condició de membre del Parlament Europeu», fins que hi hagués una sentència en ferm sobre la seva situació d'eurodiputat. El TGUE assenyala, però, que un jutge europeu «no pot substituir el Parlament Europeu» i prendre en el seu lloc «decisions» per fer complir la sentència.