El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat quinze dies de termini als diputats d'ERC Josep Maria Jové i Lluís Salvadó perquè paguin la fiança de 4,5 milions que els ha imposat per organitzar el referèndum de l'1-O des de la conselleria que dirigia Oriol Junqueras. En un escrit, la magistrada de l'alt tribunal català Maria Eugènia Alegret obre una peça separada de responsabilitat civil en què ordena als dos processats que dipositin la fiança exigida i, si no ho fan, els adverteix que es procedirà a embargar béns de la seva propietat per assegurar aquesta quantitat.

La fiança de 4,5 milions d'euros la va fixar la magistrada en l'acte en el qual la setmana passada va acordar processar pels delictes de malversació, prevaricació, desobediència i revelació de secrets els dos diputats d'ERC, que van ser càrrecs del Departament d'Economia en l'etapa en què Junqueras dirigia la conselleria.

Organització del referèndum

Concretament, la jutge atribueix a Jové la malversació de despeses públiques relatives a la publicitat i difusió de l'1-O (277.804 euros), al subministrament de paperetes i cens electoral (980.312 euros), la cartelleria i propaganda (51.750 euros), els observadors internacionals (409.023 euros) i el registre de catalans a l'estranger (314.451 euros). Tot això per un valor global de 2.166.661 euros suposadament malversats, que a l'hora d'imposar la fiança la jutge incrementa en un terç, fins a arribar als 2.888.881 euros.

Així mateix, pel programa e-Spriu desenvolupat per l'Agència Tributària per recaptar impostos (aplicació informàtica que la jutge creu que preparava la Hisenda catalana per a una eventual independència), el TSJC exigeix a Jové i Salvadó una altra fiança d'1,2 milions, que incrementats en un terç sumen 1,6.

Peça separada

En l'acte de processament, la magistrada advertia que s'obriria una peça separada per assegurar la fiança exigida i l'embargament de béns, llevat que s'acredités que en tot o en part les responsabilitats estan garantides en un altre tribunal o en algun organisme administratiu.

De fet, gràcies a les aportacions de la «caixa de solidaritat» impulsada per les entitats sobiranistes, el Tribunal de Comptes ja ha donat per garantida la fiança de 4,1 milions d'euros que va exigir a l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i als seus exconsellers, així com a una dotzena de càrrecs de la Generalitat, pels diners públics destinats a l'organització de l'1-O.