La jutgessa de vigilància penitenciària rebutja el recurs de la Fiscalia i ha autoritzat l'aplicació de l'article 100.2 del reglament penitenciari al líder d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que li permet sortir de presó cinc dies la setmana, durant 9 hores i mitja la jornada, per anar a treballar.

En una interlocutòria, la titular del jutjat de vigilància penitenciària número 5 de Catalunya avala la decisió de la junta de tractament de la presó de Lledoners (Bages) de flexibilitzar el règim penitenciari del líder d'Òmnium, en concloure que presenta un risc de reincidència baix, si bé insta el centre a comunicar-li setmanalment la valoració de com evoluciona l'intern. El 13 de febrer, Cuixart va ser el primer dels nou presos del procés a sortir de la presó per anar a treballar unes hores al dia en aplicació de l'article 100.2, una mesura que també s'ha aprovat per als exconsellers Oriol Junqueras, Raül Romeva, Dolors Bassa i Joaquim Forn, l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l'exlíder de l'ANC Jordi Sànchez i que també ahir va ser autoritzada per a Josep Rull i Jordi Turull, que en breu també podran sortir temporalment de la presó.

El fiscal va recórrer la decisió del centre Lledoners, acordada el 6 de febrer, en considerar que la seva condemna a nou anys per sedició també té un cap d'«intimidació» a la societat per dissuadir la comissió de delictes i perquè el president d'Òmnium «no assumeix el caràcter delictiu dels fets que van ser objecte de condemna» i, per això, persisteix el risc de reincidència.

Per contra, la jutgessa, com ja va fer quan va autoritzar un permís de 72 hores a Cuixart-, també en contra del criteri de la Fiscalia, insisteix que el líder d'Òmnium presenta un risc baix de reincidència, que ha assumit les conseqüències dels seus actes i que ha mostrat motivació per al canvi. En el seu acte, la titular el jutjat de vigilància penitenciària número 5 precisa, a més, que no és obligatori que l'intern mostri penediment per poder obtenir aquest tipus de permisos.

La jutge recorda que el Suprem va desestimar «de manera expressa» en la condemna la petició de la Fiscalia per fixar un límit temporal a l'accés al tercer grau i a l'itinerari penitenciari dels presos i retreu al ministeri públic que ara intenti aconseguir el que no va aconseguir en la sentència a través d'una «oposició fèrria» a la flexibilització de la situació dels interns.

La magistrada carrega contra la pretensió de la Fiscalia, que a partir de la frase de Cuixart «ho tornarem a fer» va exigir que realitzi un programa específic perquè se li ensenyi a respectar la llei ja que només es pot aconseguir el que desitja usant els mecanismes legalment establerts. Segons la jutgessa, la frase que Cuixart va dir en el seu últim torn de paraula en el judici al Tribunal Suprem -«ho tornaria a fer», que també serveix de títol a un llibre que ha escrit a la presó-, en cap moment fa referència a un alçament tumultuari, sinó a la seva voluntat de continuar reivindicant el dret a decidir sobre la situació de Catalunya de manera «cívica i pacífica».

Nou de nou

La junta de tractament de la presó barcelonina de Lledoners ha acordat aquest dijous aplicar l'article 100.2 del reglament penitenciari als exconsellers Jordi Turull i Josep Rull, que d'aquesta manera se sumen a la resta de presos del procés i podran sortir de la presó unes hores al dia per treballar. Segons va informar la conselleria de Justícia, l'aplicació de l'article 100.2, que pot ser immediata, encara que requereix de la posterior autorització de la jutge de vigilància penitenciària, permetrà Turull i Rull romandre de dilluns a divendres 12 hores al dia fora de la presó per treballar.

D'aquesta manera, els nou presos del procés ja poden sortir de la presó unes hores al dia de dilluns a divendres per treballar, exercir voluntariat o tenir cura de familiars, gràcies a l'aplicació de l'article 100.2 del reglament penitenciari, que la Fiscalia veu com un tercer grau encobert.