El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, d'ERC, ha dimitit aquest dilluns després de la tempesta política que ha provocat el cas d'assetjament sexual d'un estret col·laborador del departament.

Després d'una reunió extraordinària de l'Executiva nacional d'Esquerra, Bosch ha anunciat que presenta la dimissió com a membre del Govern, assegurant que "fa més servei marxant" que seguint a l'executiu. La dirigent d'ERC Marta Vilalta ha pressumit que l'Executiva d'ERC ha "actuat" davant uns fets "greus": "No podem tenir cap mena de tolerància".

Carles Garcias Hernández va ser cessat el 24 de gener com a cap de gabinet de Bosch -que és una de les veus d'ERC representades a la taula de diàleg entre governs-, tot i que el relleu en aquell moment va passar desapercebut perquè es desconeixien les causes.

Poc després que el diari Ara revelés a la seva edició d'aquest dilluns que Garcias va ser cessat per un cas d'assetjament sexual continuat a diverses treballadores del departament d'Acció Exterior, ERC emetia un comunicat per explicar que es va decretar la suspensió cautelar de militància i de tots els seus càrrecs interns.

L'episodi, segons el diari Ara, va derivar en un estira-i-arronsa entre Bosch, que va estudiar fins i tot recol·locar Garcias en un altre càrrec, i la direcció d'ERC, que va acabar exigint al conseller que el destituís, després d'aflorar el testimoni d'almenys 8 víctimes.

La mà dreta de Bosch feia presumptament un marcatge constant a les treballadores del seu equip, ja fos a la seu de la conselleria, en actes o en viatges, amb comentaris, missatges i insinuacions, en els quals insistia en veure's tot sol amb elles, i a les que es dirigia sovint amb un llenguatge sexista.

En un comunicat, la Conselleria d'Acció Exterior ha explicat que "després de rebre informacions sobre actituds masclistes i sexistes d'un treballador eventual del departament, es va impulsar d'ofici una investigació interna per aclarir els fets".

Amb la informació recollida de manera "coordinada" amb ERC, indica el comunicat, Bosch va destituir Garcias en considerar que els seus comportaments eren "contraris als valors republicans".

Les explicacions, però, no han convençut Torra, que ha convocat aquest matí a Bosch per exigir-li explicacions per la "no activació del protocol per a la prevenció, la detecció, l'actuació i la resolució de situacions d'assetjament sexual".

Torra ha anunciat a Bosch l'obertura d'una actuació des de la inspecció de serveis de personal de Funció Pública per aclarir els motius pels quals no es va activar el "protocol obligatori" a la Generalitat i l'ha instat a col·laborar a la investigació.

En un comunicat, l'Oficina del president ha destacat que la Conselleria de Bosch no va comunicar el cas a la direcció general de Funció Pública, sota el paraigua del departament que encapçala el conseller Jordi Puigneró, de JxCat.

Els retrets públics a Bosch no només han partit del Palau de la Generalitat, sinó que també Puigneró ha carregat contra el seu col·lega a l'executiu català, per haver adoptat decisions "unilaterals", malgrat tractar-se d'un cas que afecta als "drets laborals i personals" de treballadores públiques.

En plenes tensions entre els dos socis de Govern, a l'espera que Torra anunciï -un cop aprovats els pressupostos- la data de les pròximes eleccions catalanes, les crítiques a Bosch s'han multiplicat des de les files de JxCat.

Les diputades Gemma Geis, Aurora Madaula i Laura Borràs han carregat contra Bosch des de Twitter, mentre que la també diputada Elsa Artadi -companya del conseller a la taula de diàleg amb el Govern central- ha convocat una roda de premsa per acusar-lo d'aplicar el protocol intern d'ERC i no el de la Generalitat.

No obstant això, Bosch ha guardat silenci fins després de la reunió de l'executiva d'ERC de la tarda. El seu departament s'ha limitat en publicar un altre comunicat per informar que ha activat, al costat de la direcció general de Funció Pública, un "procés" d'investigació sobre el cas.

Bosch ha "rebutjat i condemnat rotundament" les actituds masclistes i ha demanat "disculpes pel dolor que hagi pogut provocar aquest cas a les persones afectades i al seu entorn".

A les files d'ERC, segons fonts republicanes, hi ha malestar per la reacció "en tromba" de càrrecs de JxCat davant d'un cas que, al seu parer, s'ha resolt "com calia", amb el cessament de Garcias "fa més de un mes i mig".

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha defensat l'actuació "contundent" del seu partit i de Bosch, la forma de procedir del qual ha "avalat".

Per la seva banda, la portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, ha exigit a Bosch que doni explicacions "avui mateix" sobre la gestió del cas d'assetjament sexual, a l'igual que el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, que ha reclamat que tots els partits polítics es comprometin en "expulsar el masclisme de les institucions".