El confinament de la ciutadania ha provocat una caiguda en picat dels delictes a Catalunya, que en el cas dels furts s'han desplomat un 81,3% i, en el dels robatoris amb violència s'han retret un 84,4%.

Així es desprèn de les dades oficials divulgades aquest dijous pels Mossos d'Esquadra, que revelen una reducció "dràstica" dels delictes i, per tant, de les detencions, que han baixat més de la meitat des que el Govern va decretar l'estat d'alarma.

En comparació amb el primer dia de març, quan la policia catalana va practicar 146 detencions, dilluns passat només va detenir 59 persones, un 60% menys.

Els furts segueixen la mateixa tendència a la baixa i han passat d'una mitjana de 550 casos diaris durant aquest mes a 103 durant el confinament, el que suposa una contracció en aquest tipus de delictes del 81,3%.

En el cas dels robatoris violents, tant a la via pública com en els transports o establiments comercials, les dades mostren que s'ha passat d'una mitjana de 90 denúncies diàries durant les dues primeres setmanes de març fins a les 14 que es van presentar dilluns passat, ja amb les mesures de restricció de moviment activades, és a dir, un 84,4% menys.

A Barcelona, la tendència és la mateixa que en el conjunt de Catalunya: els furts -que suposen un 60% de tota l'activitat delictiva a la ciutat- han caigut el 91,7%, de 300 denúncies diàries a 25, i els robatoris violents s'han reduït un 86% nl passar de 50 diaris de mitjana fins a set.

Segons el conseller d'Interior, Miquel Buch, aquesta disminució dels delictes es deu "al fet de no haver-hi gent al carrer ni botigues obertes" tot i que ha alertat que la conjuntura també ha potenciat noves tipologies delictives.

Ha assenyalat en una entrevista a Catalunya Ràdio que des que l'executiu espanyol va confinar la ciutadania als seus domicilis, han augmentat les estafes per internet i l'aparició de "falsos metges" que s'ofereixen a visitar persones grans a casa seva per "aprofitar-se'n i robar-los"