Catalunya va arribar ahir a les les 1.672 morts per coronavirus, en registrar 262 més que el dia anterior en la pitjor jornada des que es va iniciar la pandèmia, i en les darreres hores ha confirmat 2.616 nous casos, elevant-se la xifra total a 18.773, va informar la Conselleria de Salut. De la xifra total de contagiats pel coronavirus, 1.652 estan greus i 3.007 són professionals sanitaris; i des de l'inici de la pandèmia s'han comptabilitzat un total de 4.966 altes hospitalàries. Pel que fa al brot d'Igualada, Salut va confirmar un total de 586 casos acumulats i 67 persones mortes (5 més que el dia anterior); i, de tots els casos, 152 són professionals sanitaris.

Per altra banda, la sanitat catalana té 1.512 pacients de coronavirus a l'UCI, fet pel qual s'ha convertit en l'autonomia amb més malalts en aquesta condició, per davanr de la Comunitat de Madrid (1.460) i està sumant llits per a malalts de coronavirus no greus per als quatre grans hospitals de Barcelona. Es tracta, sigui com sigui, de salvaguardar les UCI de la tensió assistencial que pateixen en els últims dies i que els hospitals puguin atendre els més de 1.500 malalts greus de coronavirus i els que previsiblement poden arribar en els propers dies o setmanes, van explicar des de la Generalitat.

Manca de respiradors

Per part seva, el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, pensa que les autoritats haurien de dir clarament que el sistema sanitari està «col·lapsat» i que encara ho podria estar més les properes setmanes, sobretot pel que fa a la falta de respiradors per als malalts greus de coronavirus.