La gent gran, i més les que viuen soles, són part de la població que ha de viure amb més precaucions per esquivar el coronavirus Endinsar-se al món de les videotrucades i no deixar de fer exercici són alguns dels consells que els llancen els experts.

Catalunya compta amb més 1,4 milions de persones més grans de 65 anys, un sector de població que suposa el 18,6% del total; d'aquestes, unes 460.000 superen la barrera dels 80 anys (6,1% de la població), segons reflecteixen les dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) de 2019.

Es tracta de les persones més vulnerables davant la Covid-19al costat de les que ja presenten unes patologies prèvies que aquest virus podria agreujar.

I dins d'aquest grup encara hi ha persones que s'enfronten a un risc més gran: aquelles que ocupen una de les aproximadament 60.000 places residencials disponibles a Catalunya -com lamentablement ja s'ha vist en les últimes dates- i les 175.000 que pateixen una "soledat no desitjada", segons dades de l'Observatori de la Solitud.

En percentatge, un 13% dels homes i gairebé el 27% de les dones entre els 65 i els 80 anys viuen sols, nombres que pugen fins al 16% en el cas dels homes i gairebé el 45% en el de les dones a partir dels vuit decennis.

Jordi Amblàs, vicepresident de la Societat Catalana de Geriatria de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, llança en conversa telefònica amb Efe alguns consells que poden ajudar als nostres majors a suportar el millor possible aquesta quarantena.

Recorda Amblàs que les petites coses de la vida quotidiana són sovint el principal element de socialització per a la gent de més edat: la compra al mercat, asseure's en un banc a prendre el sol o el cafè després de dinar al bar.

Si bé és cert que algunes d'aquestes activitats es poden seguir fent durant aquesta quarantena, també ho és que són desaconsellables per a aquest sector de la població, a qui es demana que s'exposi el mínim possible.

Per això, Amblàs recomana recórrer a la guia llançada pel Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya per superar millor aquesta quarantena, amb uns consells que es divideixen en set apartats.

Primer i segon punt: informeu-vos (s'informi) bé, però sense passar-se. Tan important és escollir adequadament els canals adequats com evitar "sobreinformar-se", diu Amblàs, que demana allunyar així "l'angoixa" i evitar un "alarmisme" innecessari al mateix temps que anima "informar bé d'un mateix", és a dir, de la seva situació personal, als cercles pròxims.

Tercer: estableixi rutines que el mantinguin ocupat i no deixi de fer tot l'exercici físic possible. Si cal, apunta Amblàs, recorri el passadís un cop i un altre.

Quart i molt important en el cas dels grans que viuen sols: no perdin la connexió amb els seus éssers estimats. Les xarxes s'han omplert de vídeos anecdòtics en què la gent gran estan aprenent a fer videotrucades, un element crucial perquè no se sentin sols.

Cinquè, sisè i setè: protegeixi, relaxi i cerqui-li el costat positiu al confinament. Cada dia que anem sumant és un dia menys per a la fi de la reclusió.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus