El Tribunal Suprem ha advertit a les autoritats de les presons catalanes on es troben els líders del procés que si els excarcera per complir el confinament als seus domicilis podrien incórrer en un delicte de prevaricació, segons han informat fonts jurídiques.

La conselleria de Justícia de la Generalitat estudia escletxes legals del reglament penitenciari per poder enviar a confinar a casa els presos que podien sortir de dia a treballar o fer voluntariat per l'article 100.2, entre ells els del procés.

Però des del Suprem avisen de responsabilitats penals si la junta de tractament de les presons acorda la seva excarceració per complir el confinament als seus respectius domicilis.

Si es dóna el cas, l'alt tribunal es dirigirà a cadascuna d'aquestes juntes de règim general i a la direcció dels centres respectius perquè al més aviat expliquin el fonament jurídic que justifica aquesta decisió i identifiquin de forma nominal als funcionaris que han donat suport a aquest acord, per la possible comissió d'un delicte de prevaricació.

Els líders independentistes condemnats pel Suprem, entre ells el líder d'ERC, Oriol Junqueras, es troben confinats a la presó, després que se'ls suspenguessin les seves sortides per treballar en virtut de l'article 100.2, que els han anat aplicant en els últims mesos.

Des del Departament de Justícia català justifiquen que l'excarceració dels presos subjectes a l'article 100.2 seria una "mesura excepcional en una emergència sense precedents" i s'aplicaria només als reclusos amb un baix risc de reincidència i que disposin d'un domicili fix.

La decisió seria d'aplicació immediata, si bé hauria de ser avalada després pel jutge de vigilància.

Segons ha explicat el Departament de Justícia en un comunicat, la consellera, Ester Capella, ha donat instruccions a les juntes de tractament de les presons perquè estudiïn si la llei permet que els reclusos del 100.2 puguin romandre en els seus domicilis mentre duri l'estat de alarma, com passa amb part dels que estan en tercer grau.