Marc Cárceles té 24 anys, es va graduar en Medicina el 2019 i al gener va aprovar l'examen MIR. Estava a punt d'accedir a una plaça de residència quan va esclatar la crisi sanitària del coronavirus que ha accelerat el seu salt al món laboral. Des de principis d'abril és un dels quinze metges MIR voluntaris que configura l'equip de l'Hotel Salut de Mataró, instal·lat a l'hotel Atenea. En una entrevista a l'ACN explica que viu l'actual situació "amb una mica d'angoixa", tot i que és més per la situació global que hi ha arreu que no pas per la complexitat clínica dels casos que tracta -a l'Atenea es deriven pacients estables dels sociosanitaris. "És dur emocionalment i involucrar-se massa en cada història pot ser un pes psicològic", assegura.

Cárceles va i torna cada dia de Mataró a Calella, on viu, per fer funcionar l'hotel medicalitzat habilitat al port de Mataró. Els pacients que tracta no són pacients covid-19, ja que aquests es concentren a l'Hospital de Mataró. A l'Atenea el que es fa és alliberar places de sociosanitaris que, al seu temps, acullen pacients amb patologies lleus de l'hospital.

Treballen en equips mixtes, on s'hi barregen metges MIR amb estudiants de 6è de Medicina, sempre supervisats per un metge adjunt i amb el suport d'un equip d'infermeres. "A la carrera estem acostumats a fer pràctiques clíniques i a incorporar-nos a equips assistencials. Això ha estat com incorporar-nos una mica abans del que tocava, tot i que amb presses", explica.

El jove metge maresmenc detalla que els cursos d'orientació per accedir a una plaça com la que ocupa ara són habitualment d'una setmana, tot i que en el seu cas l'ha hagut de fer en només dos dies. Tot i això, assegura que l'equip de l'Atenea no s'ha sentit "desbordat" en cap moment.

La diferència principal entre les pràctiques clíniques i la situació actual, detalla, no és en la complexitat dels casos, sinó en la presa de decisions: "Fins ara la nostra decisió mai era rellevant i ara hem passat a primera línia", explica. Els metges MIR voluntaris, diu, tenen als Hospitals Salut "una mica més de responsabilitat" de la que seria habitual.

Pel que fa a l'Hotel Atenea, Cárceles explica que la medicalització de l'equipament s'ha fet perquè sigui suficient per a les demandes actuals dels pacients: "A la mínima que algun pacient fos més exigent a nivell clínic se l'hauria de traslladar"

Crisi sense precedents

Sobre la crisi sanitària, Marc Cárceles afirma que es tracta d'una crisi "sense precedents" amb una situació canviant cada dia: "Les pròximes setmanes continuaran sent molt dures", augura. "Quan passem els pics de morts és quan es rebrà encara més càrrega de pacients als hospitals", afegeix Cárceles.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus