El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha criticat la xifra de 1.714.000 mascaretes que el govern espanyol ha entregat a Catalunya perquè es reparteixin a partir de dimarts entre aquells que s'han de desplaçar en transport públic per reincorporar-se als seus llocs de treball. En la roda de premsa d'aquest dilluns, Buch ha recordat que el 1714 és una xifra "simbòlica" i ha alertat el govern espanyol que amb la història dels catalans "no s'hi juga".

El conseller creu que el govern espanyol "es riu a la cara" dels catalans amb aquesta comparativa. "El 1714 va ser un moment molt devastador per al país, i ara estem davant una epidèmia que s'ha emportat molta gent". Buch també ha posat en relleu que en política "les casualitats no existeixen".

Malgrat que Miquel Buch hagi celebrat l'enviament de les mascaretes, ha lamentat la "poca previsió" amb què han pogut treballar perquè a partir de dimarts puguin arribar als treballadors que ho necessiten. El màxim responsable d'Interior ha assenyalat que "més enllà de les discrepàncies polítiques, per davant hi ha la salut dels catalans".

Rufián es burla de Buch i Colau i el qualifica de fanàtic

El vídeo amb les declaracions de Buch ha començat a circular per les xarxes socials, que s'han omplert de comentaris crítics per part de dirigents de l'oposició a Catalunya i fins i tot d'algun cap visible d'Esquerra, aliada de JxCat al Govern.

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, en concret, s'ha mofat de la queixa de Buch a Twitter, on ha compartit el vídeo i ha escrit, en to de burla: "No. No és el Polònia", en al·lusió al programa de sàtira política setmanal que emet TV3.

També l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha fet al·lusió a les paraules de Buch, a qui ha titllat de "fanàtic" i ha exigit a l'executiu català una "rectificació".

"L'última cosa que necessita una emergència sanitària és que hi hagi fanàtics entre els responsables públics que l'han de gestionar. Els catalans i catalanes no ens mereixem passar aquesta vergonya aliena", ha afirmat.

La rèplica de l'executiu central: Les afirmacions de Buch no condueixen a res

La ministra de Política Territorial, Carolina Darias, ha replicat al conseller d'Interior, Miquel Buch, que en aquests moments "cal estar a l'altura". Buch s'ha queixat pel fet que el govern espanyol ha enviat a Catalunya 1.714.000 mascaretes i ha considerat que el nombre "no és casualitat" sinó que fa al·lusió a la xifra "simbòlica" de 1714. Buch ha opinat que l'executiu espanyol "es riu a la cara" dels catalans per la coincidència. En roda de premsa aquesta tarda, Darias ha dit que "aquest tipus d'afirmacions no condueixen a res" i ha dit que el govern espanyol "no contribuirà a això". El ministre de Transports, José Luis Ábalos, també ha remarcat que l'executiu espanyol està centrat en "el que és important".