Els contagis de Covid-19 a Catalunya han caigut fins a 471 en un dia, la xifra més baixa des de fa un mes, quan es va decretar l'estat d'alarma, encara que segueix havent-hi més d'un centenar de morts diaris i més de la meitat dels més de 3.700 morts des de l'inici de l'epidèmia són usuaris de residències de gent gran.

En una jornada en què s'ha reprès parcialment la feina en empreses i fàbriques no essencials sense que hi hagi hagut aglomeracions en el transport públic, la consellera de Salut, Alba Vergés, que s'ha fet càrrec de la gestió dels geriàtrics, ha anunciat que aquesta setmana s'habilitarà una nova residència de vuit plantes per a gran al barri del Poble Sec de Barcelona.

Aquesta nova residència medicalitzada, amb una capacitat de 240 llits repartides en 141 habitacions i banys adaptats per poder atendre persones amb dependència, estarà destinada a gent gran amb Covid-19 i comptarà amb 66 llits amb instal·lació d'oxigen.

També estan adequant un hotel de 80 places que estarà destinat a persones grans de residències que no estan contagiades de Covid-19 però que s'han d'aïllar per evitar que la pateixin.

Repartiment de mascaretes

Mentre voluntaris de la Creu Roja i agents de Protecció Civil han repartit avui unes 100.000 mascaretes, moltes menys de les esperades, a les persones que acudien a la seva feina amb metro, tren o autobusos, voluntaris d'Open Arms han començat a donar suport a professionals d'atenció primària de l'ICS per fer tests a residències d'avis de 70 municipis de Barcelona.

Fins avui, 481 ancians de residències han estat 'rescatats' pels seus familiars i 480 més han estat reubicats en espais més adequats.

Vergés ha anunciat que 390 persones s'han incorporat a 17 residències de la Generalitat per substituir personal que està aïllat a casa, mentre que el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) té una bossa de professionals sociosanitaris de 1.055 inscrits que també s'oferirà a les residències.

Un total de 3.052 estudiants de formació professional (d'integració social, atenció a persones amb dependència i cures auxiliars) també podran estar a disposició les necessitats de les residències, on ja s'han fet 10.434 PCR i on està augmentant el nombre de tests.

En disminuir el nombre de contagis i augmentar les altes, les UCI dels hospitals catalans, que disposen de 2.046 llits, 1.749 d'ells destinats a pacients amb Covid-19, estan ocupats al 80%, un 5% menys que la setmana passada.

Vergés ha recordat que l'atenció primària encara està seguint unes 100.000 persones i que el percentatge de persones infectades és baix, per la qual cosa la possibilitat d'un rebrot és alta.

Per això, l'hospital de campanya del recinte Gran Via de Fira de Barcelona "Fira Salut" ja està a disposició del sistema sanitari per acollir, inicialment, fins a 300 pacients amb Covid-19 i poder fer front a un possible repunt de casos a la metròpolis de Barcelona.

El retorn parcial avui a les feines no essencials, bàsicament fàbriques i construcció, ha provocat que el trànsit en els accessos a Barcelona ha augmentat més d'un 50% respecte al dimarts de la setmana passada, però, no obstant això , no hi ha hagut cap aglomeració en els transports públics i al metro ha baixat un 6% el nombre d'usuaris amb respecte a l'última setmana de març.

Per això, la Generalitat es replantejarà el model de repartiment d'1,7 milions de mascaretes enviades pel Govern central perquè fossin lliurades avui i demà als usuaris del transport públic, després de distribuir-ne aquest matí únicament 100.000, ja que la majoria de treballadors han optat pel vehicle privat.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha sostingut aquest dimarts que és "urgent" que "es pugui plantejar" que els nens i nenes "puguin sortir de casa ni que sigui uns minuts, amb tota la precaució" i mantenint el distanciament social.

Si la polèmica ahir va ser el nombre de 1.714.000 mascaretes lliurada pel Govern central a Catalunya, polèmica que la delegada del Govern, Teresa Cunillera, no ha volgut alimentar i ha negat que hi hagués cap "intencionalitat" en el número , com suggereix el conseller d'Interior, Miquel Buch, avui la polèmica han estat les proves de coronavirus que fan previ pagament algunes clíniques privades.

La regidora de Salut del Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, ha criticat que ni la Generalitat ni el Govern no hagin paralitzat en cinc setmanes la venda de tests privats del coronavirus i els hagin posat a disposició del sistema públic de salut.

En aquest sentit, el Departament de Salut ha obert un expedient a un centre mèdic privat, del quual no ha facilitat el nom, per fer tests per detectar la Covid-19 a un preu de 100 euros.

Increment de les altes hospitalàries

La notícia positiva del dia és el constant augment d'altes hospitalàries, que ja sumen més de 16.000.

També el president de la Generalitat, Quim Torra, ha finalitzat la seva quarantena preventiva a la Casa dels Canonges i tornarà avui al seu domicili després d'haver superat la Covid-19 que se li va diagnosticar el passat 16 de març. E