Les entitats La Marea Blanca de Catalunya i la Coordinadora de Residències 5 + 1 han denunciat que els avis morts en residències no són els 1.810 comptabilitzats pel Govern, sinó que poden superar àmpliament els 2.000, segons les seves xifres.

En un comunicat conjunt, les dues entitats han informat avui que totes les dades de què disposen sobre residències de tot Catalunya es faran arribar en una denúncia a la Fiscalia Superior de Catalunya, amb un portaveu de la qual ja han mantingut contacte.

"El nombre de morts és molt superior al que facilita el Govern perquè no han comptabilitzat els que han mort a les residències sense tenir fet el test, i són la immensa majoria", han argumentat aquestes entitats en el comunicat.

"No s'han pres les mesures necessàries per protegir" els ancians, als quals "no s'ha derivat als hospitals ni als positius ni als que presentaven símptomes. Se'ls ha deixat morir de forma indigna en unes residències que no tenien un servei mèdic suficient", han afirmat.

En la seva denúncia a Fiscalia es pregunten per què cap dels morts a les residències va ser traslladat als hospitals i qui va denegar el trasllat, quina atenció sanitària va tenir la gent gran, si se'ls va poder administrar medicació i sèrum intravenós o oxigen o respirador.

També recorden que ja el dia 23 de març, quan es coneixien pocs casos de contagis i defuncions a les residències d'avis catalanes, la Coordinadora va enviar un correu electrònic als departaments de Treball, Afers Socials i Famílies i de Salut en què se'ls indicava que l'ordre SND / 2065/2020 "no protegia eals residents".

Aquestes entitats citaven en aquest correu la manca de personal com a conseqüència dels efectes de la mateixa pandèmia, manca de personal sanitari perquè a les residències d'avis no hi ha metge les 24 hores ni tampoc infermeria a les nits, entre altres qüestions.

Ara segueixen reclamant al Govern que "es facin ja els test que siguin necessaris a treballadors i residents, aïllant als ancians que siguin positius en hotels o centres medicalitzats les 24 hores, per a rebre l'assistència que necessiti el seu estat físic i, si cal , traslladar-los als hospitals ".

D'altra banda, María José Carcelén, portaveu de la Coordinadora de Residències 5 + 1, ha indicat que el pla del govern català de concentrar a gent gran contagiats en espais sense medicalitzar, "sense metges i infermeres les 24 hores del dia , no sortirà bé, perquè les persones grans malaltes de coronavirus necessiten atenció mèdica constant ".

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus