A Salva García i la seva parella Maite Tuset el Ministeri d'Exteriors els va oferir la possibilitat d'abandonar les Filipines per un preu que podia ascendir fins a gairebé 900 euros per persona.

"Una cosa molt mal gestionada", resol el Salva en conversa telefònica amb Efe des de l'illa de Siargao, de poc més de 400 quilòmetres quadrats i uns cent mil habitants, lloc de peregrinació de surfers on van arribar després de passar per Cebú i Malapascua.

El viatge que va començar el 9 de març i havia d'acabar el 2 d'abril es prolongarà així fins a una data indefinida, ja que el Salva i la Maite van calcular que econòmicament els convenia romandre a les Filipines abans de tornar a casa amb ajuda del ministeri, més tenint en compte que la companyia amb la qual van volar, Singapur Airlines, els reserva un passatge de tornada a Barcelona per quan tot hagi passat.

Precisament aquest dimarts, la ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, va anunciar que el proper dia 23 sortirà de Filipines un avió amb espanyols atrapats en aquest país, però no hi anirà aquesta parella.

Quan van sortir d'Espanya, el coronavirus encara semblava estar sota control - l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar la pandèmia mundial el dia 11-, però ràpidament "va començar a estendre's el pànic".

Lamenten que l'ambaixada i els consolats es moguessin "a les palpentes" i els va irritar especialment que en un dels primers correus els preguntessin "quant estaven disposats a pagar" per volar a Espanya, experiència que contraposen a la de turistes francesos, que segons relaten van retornar al seu país per 300 euros per cap.

La parella barcelonina va declinar així tornar a Espanya -concretament a Madrid, després fins a Barcelona s'havia de pagar un altre transport-, va llogar un apartament "enmig de la selva" i està "flipant amb els filipins, que són la bomba".

Per contra, "els espanyols que van marxar d'aquí han patit el que no està escrit" donada la rocambolesca situació, en la qual els nervis van arribar a amenaçar fins i tot amb conflictes físics, segons afirma Salva.

Ell és perruquer i ella maquilladora, dos sectors ara a Espanya inactius a causa de l'estat d'alarma, i viuen en una quarantena molt més laxa que la nostra.

No han de romandre a casa sinó que estan reclosos en un perímetre d'uns "quatre o cinc quilòmetres", amb accés fins i tot a la platja. Això sí, de nou de la nit a cinc de la matinada hi ha un toc de queda estricte i no respectar-lo pot portar seriosos problemes.

Reconeix que el fet de ser espanyols generava una mica de "recel" en els filipins al principi - "però tampoc molt bèstia" -, sobretot quan Espanya era un dels principals focus de la Covid-19, però assegura que ara no hi ha cap problema en una illa que no ha registrat cap cas positiu.

La parella va descobrir que els filipins usen mitjançant Facebook un sistema de canvis en què no s'utilitzen diners i van decidir entrar en aquest món: el Salva ofereix talls de cabell a canvi de mangos, tonyines o fruita biològica.

A més de perruquer és un amant dels fogons que va arribar a participar en Masterchef, així que ja està explorant la forma d'intercanviar les seves delicioses truites de patates per alguna cosa que li pugui servir.

La Maite, maquilladora i apassionada del ioga, també participa en aquesta xarxa que li serveix a la parella per estalviar alguns diners ja que el viatge dura ja dues setmanes més del previst... i el que queda.