El Departament de Salut ha assegurat que Catalunya va arribar al pic de casos positius de coronavirus el passat 8 d'abril i al pic d'hospitalitzacions el dia 11 d'abril. Així ho ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés, que ha assegurat que l'evolució en termes generals és "positiva", tot i que el nombre de casos diaris continua sent "elevat".

En aquest sentit, ha advertit que, tot i haver arribat al pic, el risc que hi hagi un rebrot és "alt".

Pel que fa a la situació de les hospitalitzacions i de l'ús de les Unitats de Cures Intensives (UCI), Vergés ha advertit que la seva disminució és "molt lenta", ja que l'estada a les UCI són d'entre 20 i 21 dies.

Ara bé, la titular de Salut ha advertit que el nombre de casos continua "creixent" i sent "elevat" i que el risc de rebrots és "evident". "Hem de continuar monitoritzant el risc de l'epidèmia i de nous rebrots", ha deixat clar.

Vergés ha destacat que l'afectació i l'evolució de l'epidèmia és diferent segons les àrees de Catalunya i ha apuntat que el risc de rebrot és més alt en aquelles que tenen més població.

La consellera ha assenyalat que la disminució de la pressió assistencial és "molt lenta" i ha recordat que l'estada mitjana dels pacients a les UCI és d'uns 21 dies. En aquests moments a Catalunya hi ha 1.979 llits d'UCI, amb 1.259 pacients ingressats per covid-19. Vergés ha destacat que l'ocupació de les UCI se situa en el 75%, mentre que fins aquesta setmana es trobava per sobre del 80%.

Vergés ha recalcat que els hospitals necessiten recuperar espais, com per exemple quiròfans, que han hagut de convertir en UCI aquests dies i així començar a reprogramar operacions i altres activitats que s'havien suspès. La consellera ha destacat que aquesta recuperació s'està fent en clau de sistema de la sanitat catalana i de forma planificada.

Sobre l'evolució de la pandèmia i el procés de desconfinament, Vergés ha parlat d'un informe del Servei Català de la Salut (CatSalut) que plantejava començar a desescalar les mesures de confinament una setmana més tard que Madrid, on l'afectació de l'epidèmia va arribar abans. "Recomanàvem deixar aquest marge de temps i que qui havia de marcar el calendari no era la Setmana Santa sinó les dades i la ciència", ha afirmat Vergés, que ha insistit: "No volem posar en risc el sistema sanitari, que ha hagut de fer front a un augment de casos altíssim amb un gran esforç dels professionals. El risc de rebrots hi és i, quan la baixada no ha estat prou pronunciada, ens pot tornar a comprometre la capacitat del sistema".