La Societat de Salut Pública de Catalunya i Balears (SSPCiB) ha demanat estudiar les desigualtats socials que fan que el coronavirus "colpegi" més les classes desfavorides. La societat ha explicat que a mesura que es van obtenint més dades es fa evident que més enllà de la gent gran, les persones en situació laboral precària, les migrades, les que tenen dificultats per accedir als serveis d'atenció a la salut i les que viuen en habitatges que fan més dur el confinament són més vulnerable davant el virus. Ha afegit que també hi ha desigualtats de gènere ja que hi ha més percentatge de dones en feines més exposades al virus. Amb tot, reclama que les polítiques que es facin tinguin en compte aquest impacte social diferent de la pandèmia.

Ha afegit que aquestes desigualtats es manifesten per exemple a Barcelona, on "hi ha un major nombre de casos i morts en els barris més desfavorits". La Societat ha apuntat que els sistemes d'informació han de poder tenir aquesta informació per entendre l'impacte social de la pandèmia i orientar millores les futures polítiques.

També ha considerat que cal mirar com s'ha respost des dels diferents proveïdors de salut per identificar les millores potencials i reduir les desigualtats en la qualitat de l'atenció. "Es també molt rellevant identificar la manera d'enfortir l'estructura i els recursos personals i tècnics de la salut pública en l'àmbit estatal i local, reconeixent competències i actuant de manera conjunt i coordinada", ha manifestat.

Davant del fet que l'impacte laboral, econòmica i social de la pandèmia s'expressarà amb més força entre els més vulnerables, la Societat reclama polítiques i mesures de protecció que vagin més enllà de l'àmbit sanitari i donin una resposta econòmica i social. La resposta "s'ha de desenvolupar des d'una perspectiva intersecccional, d'equitat i de justícia" ja que l'SSPCiB sosté que la manera com s'afronti aquesta crisi sanitària "determinarà, a mitjà i llarg termini, la salut de la ciutadania".

També ha instat a una millora dels serveis de prevenció de riscos laborals a les empreses per abordar una vigilància de la salut adequada als potencials riscos a que estan exposats els empleats. A més, ha afirmat que cal impulsar una coordinació eficient i efectiva entre els diferents àmbits de governament i no només en el sanitari i ha posat d'exemple les residències per veure "com n'és d'essencial que diferents sectors com el sanitari, el de salut pública, el de treball i el social treballin en conjunció".

Per últim, ha reclamat que les mesures de desconfinament es basin en el principi d'equitat i reflecteixin la perspectiva interseccional i de justícia.