La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha assegurat aquest dilluns que en una Catalunya independent "no hi hauria hagut ni tants morts ni tants infectats" per coronavirusja que la Generalitat hauria decretat un confinament total "quinze dies abans".

"No sé si ens hauríem defensat millor o pitjor, però el que està clar és que hauríem pres mesures de manera diferent", ha dit Budó en declaracions a Ràdio 4, a l'ésser preguntada sobre si creu que en cas de disposar d'independència Catalunya hauria sabut tallar millor la pandèmia.

Budó ha recordat que, des de l'anunci de l'estat d'alarma, la Generalitat va reclamar endurir el confinament decretat pel Govern de Pedro Sánchez.

"El confinament total l'hauríem decidit quinze dies abans i probablement, havent-nos avançat aquests quinze dies, les dades que tindríem avui serien molt diferents", ha afirmat.

Segons Budó, "la prova està en aquells països petits que han pres les decisions a temps, quan encara tenien la malaltia controlada".

En una Catalunya independent "estic segura que no hi hauria hagut ni tants morts ni tants infectats i probablement s'hauria pogut controlar d'una altra manera aquesta pandèmia", ha dit.

La consellera ha admès que aquesta crisi ha sobrepassat les previsions de la Generalitat: "Davant d'una pandèmia ens hem trobat desbordats, amb un sistema sanitari que s'ha col·lapsat".

"En aquests moments no estem desbordats, però sí que hi ha encara una incidència molt gran d'aquesta pandèmia en el nostre sistema sanitari", ha assenyalat Budó, que s'ha mostrat partidària de "revisar el model" de residències de Catalunya per estar preparats en el futur davant emergències com la viscuda aquests mesos.

Pel que fa a la polèmica suscitada arran de les declaracions del cap de l'Estat Major de la Guàrdia Civil, que va afirmar que una de les línies de treball del cos davant els rumors és "minimitzar aquest clima contrari a la gestió de crisi per part del Govern central", Budó ha recordat també "el cop de decret digital que va aprovar el Govern de l'Estat espanyol per poder controlar les telecomunicacions sense permís ni tan sols d'un jutge".

Sobre els pactes per la reconstrucció que impulsa Sánchez, ha insistit: "Si es tracta de mirar de quina manera sortir d'aquesta crisi sanitària, que també tindrà repercussions importantíssimes en la societat i en l'economia, nosaltres hi serem, per trobar les millors solucions per a aplicar de manera consensuada i coordinada".

Però "si es tracta d'acords que busquen més recentralització de competències i més enfortiment de l'Estat, no hi serem", perquè "som un govern independentista que volem exercir el dret a l'autodeterminació", ha recalcat.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus