La filla d'una dona gran morta per coronavirus ha denunciat una residència pública de Sant Llorenç de Savall (Vallès Occidental) per ocultar-li el veritable estat de salut de la seva mare, que va morir per Covid-19 després de ser traslladada a l'hospital ja amb un quadre respiratori greu.

La denúncia, a la qual ha tingut accés Efe, va ser interposada per C.C. el passat 8 d'abril davant el Jutjat d'Instrucció número 4 en funcions de guàrdia de Sabadell, al qual sol·licita que investigui l'actuació de la direcció de la residència, de titularitat pública, per haver impedit la víctima "accedir al tractament adequat".

L'acusació es dirigeix contra la directora, la coordinadora i la metge de centre, així com contra una de les assistentes socials i diversos infermers que van estar contacte amb la difunta durant els seus últims dies.

D'acord amb CC, que aporta nombrosa documentació i correus electrònics per demostrar la seva versió, a finals de març els responsables de la residència li van assegurar en diverses ocasions que la seva mare, JS, es trobava bé i que no hi havia hagut cap "incidència" en relació amb la pandèmia.

Cinc dies abans que morís, li van arribar a comunicar que es trobava "sense febre" i amb les "constants" correctes, encara que la doctora de centre li havia pautat inhaladors per "la sensació d'ofec que va tenir el cap de setmana".

Passats dos dies i després que la residència hagués informat les famílies sobre la mort de quatre ancians, 6 contagiats i vint persones amb símptomes, C.C. va aconseguir parlar per telèfon amb la seva mare, que li hauria dit que es trobava "molt malament" i "s'ofegava".

En escoltar l'estat de salut de J.S., va contactar amb el telèfon d'emergències 112 i amb la gestió de la residència, que presumptament li ha afirmat que la seva mare estava "bé".

No obstant això, C.C. decidir presentar-se al centre per verificar si J.S. se sentia bé però, enarribar, li haurien impedit veure-la, per la qual cosa el seu fill, que l'havia acompanyat, es va colar a la força i va descobrir la seva àvia amb oxigen.

Segons la denúncia, la doctora els hauria admès llavors que J.S. no estava "reaccionant al tractament" del qual no havien estat informats, de manera que van trucar als Mossos d'Esquadra i van acabar traslladant la malalta a l'Hospital Taulí de Sabadell (Vallès Occidental), on va ingressar amb una pneumònia bilateral molt avançada i amb diagnòstic de coronavirus.

J.S. va ser posteriorment traslladada a l'Hospital Universitari General de Catalunya, però va morir poc després víctima de la Covid-19.

Per tot això, C.C. acusa els responsables de la residència d'avis i el personal sanitari que hi treballa d'haver "mentit" sobre l'estat de salut de J.S. i haver-li "impedit" accedir al tractament adequat quan el seu quadre de salut encara no era greu.

A més de nombrosos correus electrònics amb les respectives notificacions realitzades pel centre des de l'inici de l'emergència sanitària, la denunciant també ha aportat les instruccions que van anar donant a les famílies i proves de les successives trucades telefòniques realitzades fins a la mort de J.S.

Per la seva banda, fonts de la residència de Sant Llorenç de Savall, en què ja han mort 25 ancians per coronavirus, han rebutjat pronunciar-se al respecte, mentre que des del Departament de Salut asseguren que, de moment, no tenen constància de cap denúncia.

Des de l'inici de la pandèmia, un total 8.273 persones han mort a Catalunya a causa de virus, de les quals 2.268 -el 27%- han mort en una residència, on s'allotja un dels majors focus de contagi.